Libertatea de expresie si religioasa


Saptamana trecuta, pe 8 iunie, s-a desfasurat la Constanta, in Sala Senatului Universitatii Ovidius, Simpzionul international organizat de Facultatea de Drept, cu tema actuala si controversata in zilele noastre: “Libertatea de expresie si libertatea religioasa”. Prof. univ. dr. Nicolae V.

Dura, Presedintele Comitetului de organizare a Simpozionului international, a fost si initiatorul acestei manifestari.

 

Este pentru prima data, nu numai in Romania, ci si in Europa, cand se abordeaza o astfel de tema inter si pluridisciplinara de catre juristi, jurnalisti, diplomati, filosofi, politologi, teologi, sociologi, inalti prelati ai celor trei religii monoteiste (mozaica, crestina si musulmana) nu numai dintr-un cadru academic-universitar, ci si interreligios, cu caracter eminamente umanist si ecumenic.

Printre personalitatile care au fost prezente si au tinut alocutiuni privind modul in care este receptata libertatea din punctul de vedere al fiecarei persoane amintim pe Excelenta Sa, D-na Dr. Rodica Radian-Gordon, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Israelului in Romania, Eminenta Sa, Sef Rabinul Mordechai Piron, I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Excelenta Sa, Murat Iusuf, Muftiul cultului musulman din Romania, etc.

 

Unele romane si filme pot genera conflicte religioase

Caricaturile lui Mahomed, romanul si filmul “Codul lui Da vinci”, Evanghelia apocrifa a lui Iuda, piesa de teatru a lui Mungiu-Pippidi etc., au fost percepute de milioane de oameni ca un act de denigrare si blasfemie a propriei lor credinte religioase, de unde si reactiile diferite ale musulmanilor si crestinilor. Filosofi, juristi, teologi, politologi, sociologi, reprezentanti ai mass-media, prelati ai marilor religii au tinut sa-si exprime punctul de vedere in temeiul libertatii de expresie si al libertatii religioase, prevazute atat de legislatia internationala si nationala, cat si de dreptul natural si cel religios.

La acest Simpozion s-a urmarit a se vedea reactiile starnite pe marginea acestei teme dar si aducerea unui suflu nou in intelegerea continutului unora dintre libertatile fundamentale ale omului, libertatea de expresie si libertatea religioasa, a caror protectie juridica este invederata atat de legislatia internationala, cat si cea romaneasca, chiar daca in tara noastra materializarea acestei protectii juridice mai are unele lacune.

Contributia participantilor a fost in a constientiza importanta respectarii celor doua libertati fundamentale ale omului, dar si clarificarea unor ambiguitati a modului in care trebuie abordat un asemenea subiect atat de actual in viata societatii umane de azi. Ca urmare a modului de intelegere diferit al acestor libertati se poate ajunge la violente fara precedent asa cum vedem ca se intampla in multe tari unde cea mai mare parte a atentatelor sunt cauzate de anumite considerente religioase.

Organizatorii Simpozionului au dorit sa constientizeze lumea universitar-academica si mass-media asupra importantei necesitatii evidente a unei cunoasteri cat mai veridice a fenomenului religios si a implicatiilor sale in viata socio-politica si culturala a societatii in care traim, care are nevoie de eliminarea oricaror forme de intoleranta, fanatism, fundamentalism, terorism etc. - in numele unei credinte religioase sau religii - si de respectare a drepturilor si libertatilor fundamentale aleomului, prevazute la loc de cinste nu numai in cartile marilor religii monoteiste, ci si in principalele instrumente internationale, cu caracter normativ, privitoare la drepturile fundamentale ale omului.

Motivatia si tematica infatisata succint aici vor avea un aport constructiv in abordarea si solutionarea marilor probleme cu care se confrunta lumea zilelor noastre: intoleranta, fanatism, fundamentalism si terorism in numele unor principii religioase sau socio-profesionale.

.

12 Iunie 2006

Vizualizari: 1541

Voteaza:

Libertatea de expresie si religioasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE