Tacere la Tanacu


La manastirea Tanacu s-a instaurat o tacere mormantala. Desi in locul lui Corogeanu a venit un preot de la Husi, lucrurile nu par sa se fi schimbat prea mult. Portile sunt ferecate tot cu lanturi groase, maicile fug de presa ca dracu’ de tamaie, in curte buruienile mai au putin si ajung cat biserica si noul preot are gura ferecata. De cine? Tocmai de catre PS Corneliu Barladeanu, cel care l-a trimis in acest loc pentru a face ordine, informeaza RomNET. „Nu pot vorbi.

Am ordin de la PS Corneliu sa nu dau nici un interviu, nimic”, a spus preotul Romeo Silvan, cel care a venit la manastirea „Sfanta Treime” din Tanacu la bordul unui luxos Alfa Romeo. La un moment dat, una din maici, vrand sa se afle in treaba, s-a apucat de prasit buruienile din curtea bisericii. Cu priviri speriate, aceasta a refuzat sa se apropie de poarta legata cu lanturi, spunand doar atat: „Nu pot sa vorbesc. Nu am voie”. Din cate am inteles, cea mai mare in grad dintre cele 11 maici este maica Antonia, insa nu am putut vorbi cu ea. Prea-Sfintitul Corneliu Barladeanu a tinut sa explice si pozitia de silenzio stampa de la manastirea „Sfanta Treime”: „Peste tot in lume, exista pe langa episcopii un purtator de cuvant care da informatii presei. Presa scrie ce vrea, dar nimeni nu vorbeste in afara purtatorului de cuvant de la Episcopia Husilor”.

Mandatul lui Silvan
„In urma cu patru zile, am primit o decizie din partea PS Corneliu prin care mi se cerea sa merg la manastirea Sfanta Treime, din Tanacu. Asta am si facut”, ne-a spus preotul de la Tanacu. De cand a venit aici, preotul s-a apucat de slujbele care se fac in orice manastire, mai ales ca in manastire sunt nu mai putin de 11 maici. Ati simtit vreo repulsie din partea credinciosilor?, l-am intrebat pe calugar. „Absolut nici una. Totul s-a desfasurat normal. Imaginea aceasta care s-a format aici, de groaza, este falsa. Locurile sunt foarte frumoase, iar oamenii sunt credinciosi. Nu exista ura, nu exista cearta, nu este un loc in care sa se certe oamenii, nu exista ura, mancatorie, pentru ca unul vrea sa aceeada mai sus. Nu, nu avem pentru ce sa-l improscam pe altul cu noroi”, a spus preotul Silvan. Totusi, marea problema a calugarului Silvan va aparea in momentul in care maicile vor fi trimise in alt loc. Unele au plecat, la alte manastiri, dar s-au intors in acest loc, care le atrage ca un magnet. Unii sateni ne-au spus ca, initial, au crezut ca s-a intors la manastire fostul preot Corogeanu. E adevarat ca v-au confundat cu Daniel Corogeanu?, l-am intrebat. „Nu, nu aveau cum. Nu semanam deloc”, a confirmat monahul. Slujbele preotului Silvanu nu mai au nimic in comun cu cele pe care le tinea Corogeanu. Oamenii stau in picioare, asculta smeriti slujbele bisericesti, nu mai stau ore intregi cu mainile ridicate, in genunchi in fata fostului popa. „Sunt momente in care se sta cu mainile in aer, invocandu-se coborarea Sfintei Treimi. Dar, asta o face preotul, nu credinciosii”, a spus calugarul.

“Nimeni din Episcopie nu poate da interviuri”
„Nimeni din cadrul Episcopiei Husilor nu are voie sa vorbeasca cu presa, in afara purtatorului de cuvant. Este o regula in toata lumea si trebuie sa fie respectata. Presa scrie ce vrea, dar putini preoti sunt avizati, pot spune cine stie ce prostie si atunci lucrurile nu sunt bune.
Trebuie sa respectam aceasta regula, de aceea preotul Silvan, care este un calugar bun, nu poate sa va dea nici un interviu” - PS Corneliu, Episcop-vicar. (RomNET)

.

04 August 2005

Vizualizari: 1748

Voteaza:

Tacere la Tanacu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE