Vatican: Precizari in cazul rugaciunii pentru evrei


Vatican: Precizari in cazul rugaciunii pentru evrei

Vaticanul a reafirmat ca respinge "orice atitudine de dispret si discriminare fata de evrei" si "orice forma de antisemitism", pozitie exprimata de catre Sfantul Scaun intr-un comunicat destinat inlaturarii "neintelegerilor" dupa publicarea unei rugaciuni pentru convertirea evreilor, relateaza AFP. Reafirmarea acestor puncte de vedere survine cu cateva zile inainte de o vizita a Papei Benedict al XVI-lea in Statele Unite ale Americii, unde Sfantul Parinte se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii evreiesti, cea mai importanta din lume dupa Israel.

Vaticanul a subliniat, intr-un comunicat, ca rugaciunea, rostita in cursul slujbei in limba latina, recent reabilitata de catre Papa, "nu inseamna in niciun fel o schimbare in atitudinea pe care Biserica Catolica a promovat-o fata de evrei, indeosebi pornind de la doctrina Conciliului Vatican II".

Aceasta doctrina "respinge orice atitudine de dispret si discriminare fata de evrei si inlatura in mod ferm orice forma de antisemitism", se afirma in comunicat. Sfantul Scaun "doreste ca aceste precizari sa contribuie la inlaturarea neintelegerilor" si reafirma "dorinta sa ferma de continuare a progreselor constatate in ultimii ani in intelegere si stima reciproca intre evrei si crestini", se mai spune in comunicat.



Vaticanul afirma ca raspunde preocuparilor exprimate de catre "unele cercuri evreiesti" in legatura cu rugaciunea continuta in slujba oficiata in limba latina si care face apel explicit la convertirea evreilor. Sfantul Scaun aminteste ca rugaciunea cea mai frecventa ramane cea rostita in cursul slujbei moderne care nu contine aceasta formulare. "Rugaciunea pentru convertirea evreilor" face parte din slujba din Vinerea Mare din ritul in latina abandonat de catre Biserica Catolica dupa Conciliul Vatican II, dar reabilitat recent de catre Benedict al XVI-lea intr-un gest de deschidere catre catolicii traditionalisti.

Mai multe organizatii evreiesti, printre care si centrul Simon Wiesenthal, au manifestat ingrijorari dupa ce ziarul oficial al Vaticanului, "L'Osservatore Romano", publicase, in luna februarie a.c., fragmente dintr-o nota a secretariatului de stat al Vaticanului in care se prezentau modificarile aduse textului rugaciunii rostita in Vinerea Sfanta. Potrivit textului precedent, credinciosii se rugau "pentru convertirea iudeilor", pentru ca Dumnezeu "sa le ia valul de pe inimi" si sa le dea dreptul sa fie eliberati din "obscuritate" si "orbire". Versiunea corectata de Papa Benedict al XVI-lea elimina referirea la "obscuritate", credinciosii rugandu-se pentru ca Dumnezeu "sa le ilumineze inimile" iudeilor, comenta atunci AFP.

Motivul invocat de organizatiile evreiesti era, asadar, faptul ca rugaciunea fusese inclusa din nou in slujba din Vinerea Sfanta, pe 7 iulie 2007, printr-un decret papal. Textul fusese eliminat de Biserica catolica dupa Conciliul Vatican II, dupa ce, in 1962, fusese eliminata din text expresia "iudei perfizi".

Recentele precizari ale Vaticanului, in limbile italiana si engleza, au fost publicate cu cateva zile inainte de o calatorie a Papei in Statele Unite ale Americii, respectiv la Washington si New York, in perioada 15-20 aprilie.
In programul Papei, deja incarcat, au fost incluse recent o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii evreiesti din Washington si o vizita intr-o sinagoga din New York.

.

09 Aprilie 2008

Vizualizari: 938

Voteaza:

Vatican: Precizari in cazul rugaciunii pentru evrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE