Scoala blocata din orgoliu religios


De peste patru ani, intre localnicii din satul Calatani, comuna Tileagd, judetul Bihor, s-a iscat o disputa care s-a amplificat o data cu trecerea timpului. Conflictul a pornit de la terenul pe care este amplasata cladirea scolii, dupa ce terenul din vecinatatea acesteia a fost cumparat de localnicul de confesiune baptista Dumitru Urs. Insa, conform autoritatilor locale, Dumitru Urs se face, ilegal, proprietar atat pe cladirea unitatii de invatamant, cat si pe drumul de acces catre aceasta. Motivul principal al disputei este faptul ca, in fiecare duminica, intr-una din fostele sali de curs, peste care s-a improprietarit abuziv Urs, sunt oficiate slujbe religioase pentru enoriasii ortodocsi din localitate.

In anul 1935, satenii din localitate au cumparat un conac boieresc, pentru a construi o scoala.

Pana in anul 2001, activitatea in aceasta institutie s-a desfasurat in bune conditii, pana cand familia Dumitru Urs din satul Calatani, de confesiune baptista, a cumparat un pamant si cladirea de langa scoala de la Victoria Filip. Insa din intreaga suprafata de 19.422 de metri patrati, cat masura terenul, aceasta a vandut doar 17.809 metri patrati, teren care nu includea scoala, curtea scolii si drumul de acces spre aceasta. In procesul-verbal incheiat in data de 16 decembrie 2004, Victoria Filip recunoaste ca a vandut doar terenul al carui proprietara era, nu si cel din curtea scolii, cladirea scolii si calea de acces, care nu i-au apartinut niciodata, acestea fiind cumparate de sateni in 1935. Totusi, Dumitru Urs a reusit, nu stim prin ce mijloace, legale sau ilegale, sa intabuleze intreaga suprafata, motiv pentru care Primaria Tileagd a intentat proces solicitand radierea celor 16 ari de teren, apartinand de drept comunei.

"Cer ca Procuratura sa se sesizeze din oficiu, in ce baza s-a eliberat titlul pe cei 1.613 metri patrati", ne-a declarat Gheorghe Groza, primarul comunei.

"O sa desfiintam ortodocsii astia de aici"

"Reprezentantii cultelor neoprotestante fac dezbinare in sat, ne injura cand trecem pe langa ei, spunandu-ne ca toti ortodocsii suntem niste nesuferiti. Mai mult, acestia ne-au asigurat ca o sa desfiinteze ortodocsii de aici", zic satenii. In ceea ce priveste sala in care crestinii merg la slujba duminica, aceasta functiona in cadrul institutiei de mai bine de 10 ani, cand prof. Iosif Filip, directorul scolii cu clasele I-VIII din Tileagd, de care apartine si scoala din satul Calatani, a permis, la insistentele preotului din comuna, sa se desfasoare, in fiecare duminica, slujba religioasa intr-o sala de clasa ce era neutilizata. Potrivit acestuia, totul s-a desfasurat in bune conditii, pana cand a fost vandut terenul lui Dumitru Urs. De atunci, enoriasii ortodocsi sustin ca slujbele sunt perturbate, iar credinciosii nu au voie sa intre in cladire, in afara de ziua in care sunt slujbe. Penticostalii, in frunte cu Dumitru Urs, au solicitat ortodocsilor o taxa de un milion de lei pe luna pentru a putea avea acces in cladire.


Lacatul pe poarta la venirea presei

Cand ne-am deplasat, la solicitarea unor localnici, la locul cu pricina, nu mare ne-a fost mirarea cand am gasit accesul de intrare in institutia de invatamant blocat de un lacat imens, insotit de o tablita cu inscriptia: "Atentiune! Proprietate privata. Intrarea persoanelor straine interzisa". La doar cateva minute, asa-zisul proprietar al terenului ne-a intampinat cu ostilitate, luandu-ne la intrebari.

Furia omului s-a dezlantuit asupra primarului. "Nu ai ce cauta aici, iar lacatul l-am pus acum 10 minute, pentru ca am auzit ca vine cineva de la presa", a spus, sus si tare, "propitarul", Dumitru Urs.

La insistentele noastre, in cele din urma, poarta a fost deschisa si am reusit sa intram in scoala. "Nu am putut intra in unitate pana in prima zi a noului an scolar, accesul fiindu-mi interzis, iar tabla cu inscriptia scolii - aruncata. De asemenea, inainte de inceperea anului scolar, mai multi parinti din sat m-au intrebat daca mai exista scoala, pentru ca lor le-au spus baptistii din sat ca s-a desfiintat. In fiecare an am pierdut elevi", ne-a declarat invatatoarea Alina Popa.

.

20 Septembrie 2005

Vizualizari: 1602

Voteaza:

Scoala blocata din orgoliu religios 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE