Biserica din Sisesti, „intretaiata” de masini


Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul e o sarbatoare mare pentru lumea crestina. Pe drumul judetean 189, in localitatea Sisesti, satul natal al marelui Vasile Lucaciu (fost preot greco-catolic), se va strange azi multa lume in dreptul cimitirului, pentru ca acolo se oficiaza de peste 15 ani slujbele greco-catolicilor din localitate.

Traficul pe drumul judetean care leaga Baia Mare de Cavnic e mare. Vara e drumul spre statiunea Ocna-Sugatag, iar iarna spre partia de schi din Cavnic. La sarbatorile mari, masinile trebuie sa incetineasca, pentru ca drumul e plin de credinciosi greco-catolici care vin sa asculte slujba preotului Gabriel Hort.
Cei care nu stau pe marginea drumul sunt rasfirati printre morminte, cuvintele preotului ajungand la ei gratie statiei de amplificare.

„Pastram biserica din suflete!”

Oamenii sunt obisnuiti deja cu slujbele tinute pe drumul tarii. Nu-i mai deranjeaza masinile care trec ambaland motoarele (foto). Pana si preotul Hort s-a obisnuit sa slujeasca in gaze de esapament. „Incercam sa pastram biserica din sufletele oamenilor, daca nu avem una din caramida, si cred ca asta e mai importanta. Oamenii vin aici si pe ploaie, si pe ninsoare. Organizam tot felul de misiuni crestine, la sfrasitul saptamanii vor veni credinciosi din tot judetul si vor fi mai multe teme de meditatii.
Cultul greco-catolic este in litigiu cu cel ortodox pentru biserica din sat, care a fost construita de Vasile Lucaciu, ca simbol al unitatii tuturor romanilor, dupa modelul in miniatura al basilicii din Roma. Exista un proces deschis la Strasbourg, si a fost redeschis cel de la Tribunalul Baia Mare.

Preotul greco-catolic spune ca nu vrea scandal.
„Nu vrem sa dam pe nimeni afara de nicaieri, vom organiza slujbe alternative. Peste ani, cand vor vedea atatea biserici construite in sate mici, oamenii nu se vor gandi cat de credinciosi au fost inaintasii, ci cat de dezbinati au putut fi ei de nu au reusit sa se stranga, pe rand, sa asculte cuvantul Domnului intr-o singura biserica”, a spus preotul Hort.
Pana atunci, greco-catolicii din localitatea natala a lui Vasile Lucaciu, supranumit „Leul din Sisesti” vor sta pe marginea drumului ca sa-si umple su-fletele de pacea Domnului

.

29 August 2005

Vizualizari: 1049

Voteaza:

Biserica din Sisesti, „intretaiata” de masini 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE