Manastirea Horezu risca declasificarea


Manastirea Horezu risca declasificarea

Lucrarile de restaurare a monumentului au fost sistate pentru ca pun in pericol statutul de monument de patrimoniu UNESCO.

Maicutele de la Manastirea Horezu sunt acuzate ca pun in pericol statutul de monument de patrimoniu UNESCO al sfantului lacas pentru ca au permis efectuarea de interventii neautorizate si din cauza lucrarilor de restaurare de proasta calitate.

Lucrarile au inceput in anul 1997. In total, s-au cheltuit pana acum peste 1,3 milioane de lei pentru proiectare, expertize si restaurare. Dupa mai putin de un an de la receptie, au inceput sa apara probleme.

"Au terminat lucrarea primavara, iar toamna deja pica tencuiala de pe soclul bisericii. Au reparat-o, acum pica iar. Eu cred ca de vina e drenajul din jurul cladirii, care nu e facut cum trebuie, ca apa sta la baza soclului", este de parere maica Marina, ajutor de staret. "Constructorul mi-a zis sa dau apa cu matura cand se strange, ca n-o sa-mi fie greu", sustine maica Marina. Firma care a inceput lucrarile de consolidare-restaurare este SC Restor SRL. Reprezentantii acestei firme nu au dorit sa faca niciun comentariu.

S-au plans la Basescu si la Tariceanu

Nemultumite de calitatea lucrarilor, maicutele au dat jos schelele de pe biserica si au facut plangeri la autoritati. I-au spus presedintelui Traian Basescu, in urma cu doua saptamani, cand a vizitat manastirea. I-au spus si premierului Calin Popescu-Tariceanu. "Sunt mahnit sa vad ca lucrarile de restaurare sunt de proasta calitate. Voi trimite o echipa de control. Se cheltuiesc multi bani pentru restaurare si vreau sa nu fie cheltuiti de pomana. Firmele de constructie trebuie sa inteleaga bine ca de banul public trebuie sa aiba consideratie si grija", a declarat atunci premierul.

Maicutele sustin ca reprezentantii Oficiului fac presiuni asupra lor ca sa nu mai faca reclamatii si le ameninta ca le vor sanctiona pentru ca au construit o cladire cu geamuri termopan in interiorul manastirii. "Mi-au zis ca ce studii am eu de ma bag peste specialisti? Fac presiuni asupra mea sa permitem continuarea lucrarilor. Vin cu tot felul de amenintari si vor sa ne intimideze pentru ca am construit fara autorizatie o anexa la bucatarie. Daca aprobam lucrarile constructorilor, imi eliberau si ei autorizatia de constructie", se plange maica Marina.

Specialistii ONMI o acuza pe stareta ca a demolat obiective de patrimoniu datand de pe vremea domnitorului Constantin Brancoveanu, ctitorul manastirii. Este vorba de un cuptor de paine si de un cotet de pasari. "Este rusinos ce se intampla la Horezu. Din cauza lucrarilor neautorizate, manastirea risca sa fie declasificata. Am facut raport la Patriarhie, dar nu am primit raspuns. Clerul bisericii crede ca poate face orice pentru ca este proprietar si considera Legea protectiei monumentelor exagerata", acuza Virgil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii.

Pana la finalizarea anchetei cerute de Ministerul Culturii si de premierul Romaniei, lucrarile de restaurare sunt sistate. Distrugerea obiectivelor UNESCO duce la declasificarea monumentului, iar persoanele vinovate risca doi ani de inchisoare.

Nicoleta Ene

.

26 Mai 2008

Vizualizari: 1169

Voteaza:

Manastirea Horezu risca declasificarea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE