Ortodocsii cer recuperarea averii lui Emanuil Gojdu

 
Majoritatea bisericilor ortodoxe din Bihor au inceput o campanie de strangere de semnaturi pentru respectarea "Testamentului marelui carturar si mecena roman Emanuil Gojdu".

In cadrul slujbei duminicale, preotii bihoreni au oficiat ieri un parastas de pomenire in amintirea avocatului oradean Emanuil Gojdu. Acesta a lasat mostenire ortodocsilor romani o avere uriasa, care nu a fost insa retrocedata de statul ungar.

"Asa scrie in testamentul sau de la 1869, ca de ziua de nastere, pe 9 februarie 1802, in bisericile ortodoxe sa se faca pomenirea sa si citirea testamentului", spune preotul Augustin Lucian, de la Biserica cu Luna din Oradea. "Pe 12 februarie 1802, aici, la aceasta sfnta biserica a fost botezat Gojdu, si, mai apoi, cei patru frati ai sai", a precizat Constantin Malinas, autorul cartii "Bicentenarul Gojdu 1802-2002".

Strangere de semnaturi

Dupa parastasul de la Biserica cu Luna, sute de credinciosi ortodocsi oradeni au semnat liste de adeziuni, prin care cer respectarea testamentului lui Gojdu, asa cum l-a lasat acesta. Potrivit preotilor, astfel de liste au fost semnate in majoritatea bisericilor ortodoxe din Bihor. "Bisericile ortodoxe din Ardeal incep de azi (ieri - n.r.) strangerea de semnaturi in vederea repunerii pe tapet a problemei recuperarii averii lui Emanuil Gojdu, avere estimata intre un miliard si trei miliarde de euro, care trebuie sa stea la baza sponsorizarii burselor si a altor ajutoare banesti acordate elevilor, studentilor si tinerilor doritori de studiu in tara si strainatate", ne-a declarat prof. univ. Mihai Drecin, vicepresedintele Fundatiei „Gojdu”, considerata mostenitoarea de drept a fundatiei infiintate in 1870.

La randul lor, capii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului, se pronunta pentru executarea testamentului lui Gojdu si recuperarea mostenirii romanilor din Ungaria. "In cadrul Sfntului Sinod s-a stabilit ca episcopii ortodocsi din Transilvania, Banat si Ungaria, in calitatea lor de reprezentanti legitimi ai beneficiarilor testamentului lui Emanuil Gojdu, sa se implice efectiv si sa faca toate demersurile pentru recuperarea acestei averi", ne-a declarat arhiereul vicar Vasile Bota din cadrul Episcopiei Ortodoxe din Oradea.

Mariana Gavrila

.

13 Februarie 2006

Vizualizari: 1420

Voteaza:

Ortodocsii cer recuperarea averii lui Emanuil Gojdu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE