Cetatea Targovistei si imprejurimile - istorie si drumetii

Stravechea capitala a Tarii Romanesti, Targoviste, este situata la nici doua ore de mers cu masina de Bucuresti. Drumul trece prin localitatea Racari, unde poate fi vizitat Conacul Ghica, ctitorit la jumatatea secolului al XIX-lea, dar si Capela Mausoleu, monument de arhitectura religioasa, cu sculpturi in marmura. Odata ajunsi in Targoviste, va puteti caza, pentru ca mai apoi sa va rezervati timpul pentru un program turistic bogat, in acest oras incarcat de istorie. Camere se gasesc usor, la hoteluri (Valahia, Dambovita), vile (Vila Floare) si pensiuni (Italian Life, Club As).


Puteti incepe prin vizitarea Complexului Muzeal Curtea Domneasca, unul din cele mai importante puncte turistice din oras.

Din muzeu, fac parte Casa Domneasca, Biserica Domneasca Mare, Biserica Domneasca Mica si Turnul Chindiei. Din Casa Domneasca au mai ramas doar ruinele, ca si din gradinile si fantanile in trepte. In Biserica Domneasca Mare sunt picturi ale domnilor munteni, iar in zid este infipta o ghiulea de tun, marturie a razboaielor trecute. In Biserica Domneasca Mica pot fi admirate discuri ceramice si cel mai vechi pridvor, construit odata cu biserica, in secolul al XVI-lea. Complexul muzeal este dominat de Turnul Chindiei, construit in timpul lui Vlad Tepes. In afara Curtii Domnesti, se afla Muzeul tiparului si al cartii vechi romanesti, unde se gasesc si tiparituri din timpul domnilor Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Matei Basarab si Vasile Lupu. Tot in Targoviste se afla Casa memoriala Gh. Patrascu, care adaposteste obiecte personale si o valoroasa colectie de picturi pe sevalet.  Nu trebuie ratat nici Muzeul scriitorilor targovisteni care cuprinde obiecte ce oglindesc viata si opera scriitorilor care au trait si au creat in Targoviste: poetii Vacaresti, Vasile Carlova, Gr. Alexandrescu, I. Heliade Radulescu, I. Al. Bratescu-Voinesti.     

Manastirea Stelea (a Impacarii) si Biserica Mitropoliei, sunt alte atractii ale orasului Targoviste, considerate monumente istorice si de arhitectura religioasa. In apropiere de Targoviste, se afla Manastirea Dealu, considerata una din cele mai reusite realizari arhitectonice romanesti. Sub placi de marmura alba, intr-o cripta, este depus capul lui Mihai Viteazul.

La 3 km este Manastirea Viforata, construita la mijlocul secolului al XV-lea. Aici se gaseste o colectie de arta medievala a carei piesa de rezistenta este o icoana in relief, in argint aurit, a Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

Din oras, se poate pleca spre alte puncte turistice. In sud, puteti merge 5 km pe DN72, pana in localitatea Caianu. Faceti stanga, si mergeti 6 km pe un drum comunal, pana la Vacaresti. In localitate, puteti vizita si admira lacul antropic cu acelasi nume si ruinele conacului Vacarestilor. De la Caianu, se poate continua pe DN72 pana la Gaesti, iar de acolo pe DN 61, pana in localitatea Petresti. De aici si pana in Visina se intinde o rezervatie naturala de narcise, unde se gasesc specii rare si cu o valoare deosebita. Tot din Petresti, puteti continua pe DN61, circa 18 km pana in localitatea Corbii Mari unde se afla o rezervatie naturala mixta – Izvoarele de la Corbii Ciungi. Rezervatia este considerata o oaza acvatica din Campia Romana, cu fauna si flora relicta specifice tinuturilor nordice, cu multe specii pe cale de disparitie.

La 10 km de Corbii Mari, in localitatea Potlogi, merita vizitate Ansamblul Palatului Brancovenesc, monument istoric si de arhitectura, construit la sfarsitul secolului al XVII-lea, si casa memoriala Nicolae Grigorescu, unde sunt expuse obiecte,  manuscrise si documente care i-au apartinut pictorului.

Din Targoviste, plecand spre est, pe DN 72, puteti ajunge in localitatea Bucsani, unde se afla o rezervatie de zimbri. Daca nu doriti sa vizitati rezervatia, puteti continua pe DN72 pana in localitatea I. L. Caragiale, unde se gaseste casa memoriala a scriitorului.

Iubitorii muntelui pot pleca din Tirgoviste spre nord, pe DN71. La cativa kilometri se afla statiunile balneoclimaterice Vulcana-Bai si Pucioasa, unde se gaseste si cazare, in special la vile (Carpati, Poienita, Liliac, Miorita). La 20 de km de Pucioasa, mergand tot pe DN71, se afla localitatea Moroeni, de unde incepe Parcul National Bucegi. In Parcul Bucegi, pe teritoriul judetului Dambovita se gasesc noua rezervatii naturale: Orzea-Zanoaga, Zanoaga-Lucacila, Cheile Tatarului, Laptici, Cocora, Poiana Horoaba, Poiana Crucii, Pestera Ratei, Punctul Fosilifier Plaiul Hotilor. Dincolo de valoarea ecologica si stiintifica a acestor rezervatii, ele au si o inestimabila valoare turistica, putand constitui mai mult decat un traseu de week-end.
Cazare se gaseste la tot pasul, la cabane, incepand din Moroeni (Scropoasa, Bolboci, Padina) si pana in nord, la Babele.

.

04 Noiembrie 2005

Vizualizari: 6136

Voteaza:

Cetatea Targovistei si imprejurimile - istorie si drumetii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE