Copiii musulmanilor, laudati de Biserica Ortodoxa


Copiii musulmanilor, laudati de Biserica Ortodoxa

 

Elevii musulmani din Constanta obtin admiratia profesorilor de romana si a preotilor ortodocsi. La concursurile scolare, cum este Olimpiada de Limba si Literatura Romana, copiii de etnie turco-tatara au castigat premii si mentiuni, calificandu-se pentru etapa judeteana de sambata. Ba chiar eleva Sheila Abduraim de la Scoala "Gheorghe Titeica" din municipiul Constanta a cucerit premiul I la clasa a opta. "Am putea spune ca, vorbind de mici in doua limbi, acesti copii talentati de etnie turca si tatara si-au dezvoltat "la dublu" competentele de comunicare si probabil au un plus de originalitate in creatie si datorita backgroundului cultural", argumenteaza inspectorul scolar de specialitate Corina Cusa.

 

Pe de alta parte, unul dintre dascalii care au trimis copii la olimpiada de Romana (culmea, toti romani) este profesoara Enise Refic de la Scoala nr.

1 Valu lui Traian. "Doamna de romana" este tataroaica, get-beget din Valu lui Traian si pasionata de filologie. Are 30 ani vechime in invatamant si este absolventa a Universitatii din Bucuresti, specializarea Romana - Rusa. "Intotdeauna mi-au placut disciplinele umaniste. Romana este a doua mea limba materna.

 

 Nu mi se pare deloc grea, iar de gramatica sunt de-a dreptul indragostita. Acasa, in familie vorbim si romaneste, si tatareste, iar uneori folosim mai mult romana. Este un avantaj pentru noi sa crestem invatand si o alta limba decat cea materna. Cred ca tatarii au predilectie pentru invatarea limbilor straine. Prindem foarte repede". Daca ar fi dupa profesoara Enise Refic, romana s-ar invata dupa o programa mai aerisita, nu stufoasa ca acum: "Repetam unele notiuni de vocabular pe care copiii le invata din clasele primare. Se munceste mult. Ne bucura rezultatele pe care le avem si sa stiti ca am multe colege cu performante in discipline de baza".

 

"Plugusorul" lui Eren Cocii

 

Datorita concentrarii de populatie musulmana in Dobrogea, Olimpiada Nationala de Turca se desfasoara prin traditie la Medgidia, unde functioneaza Colegiul National "Kemal Ataturk". La olimpiada turca ploua cu distinctii pentru premianti de la scoli constantene preponderent din Constanta si Medgidia.

 

Tot de la Medgidia a venit si marea surpriza de Sarbatori pentru inaltii prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane. La o expozitie europeana de obiceiuri de iarna desfasurata la Palatul Patriarhal din Bucuresti au fost prezenti si elevi de la Scoala "Lucian Grigorescu" din Medgidia. Copiii au avut recital de colinde de Craciun, iar unul dintre ei, tatarul Eren Cocii, a rostit un "Plugusor" care a impresionat asistenta, inclusiv pe Patriarhul Daniel.

 

Invatatoarea baietelului, Liliana Manolachi, isi aminteste usor amuzata ca a trebuit sa discute serios cu Eren despre semnificatia colindului de Plugusor: "Intai ii era teama. Ma intreba, daca spune Plugusorul inseamna ca isi schimba religia si renunta la Allah? A vrut sa stie daca trebuie sa stea departe de preoti, dar l-am linistit, i-am spus ca vizita la Palat nu o sa aiba nici o influenta asupra credintei lui. I-am explicat unde o sa mergem, cu cine o sa stam de vorba. A avut emotii mari".

 

Dupa excursia de la Palatul Patriarhal, micul Eren a luat mirul dat de invatatoare sa-l duca acasa: "Doamna, a fost frumos, dar tot la Allah raman".

 

"Craciun fericit!" de la prietenii musulmani

 

Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, a explicat fenomenul: "Nu sunt putine cazurile in care copii musulmani sunt atrasi si participa cu foarte mult interes la ora de religie ortodoxa, unii dintre ei dovedind asa de multa maiestrie in intelegerea crestinismului incat obtin premii la diverse concursuri de religie ortodoxa. Uneori musulmanii au mai multa ravna pentru religie decat proprii nostri credinciosi, ceea ce trebuie sa fie un indemn catre noi, ortodocsii, de a ne iubi Biserica Neamului nostru apostolic."

 

In opinia arhiepiscopului tomitan, nimic nu este intamplator: "Putini stiu ca, pe vremea regelui Carol I, primarul turc al Medgidiei a intervenit la autoritatile din Bucuresti pentru finantarea constructiei bisericii ortodoxe din localitate, locas de cult ce exista si astazi. Poate ca nu este o intamplare gestul acestui elev din Medgidia, intrucat acolo Seminarul teologic musulman "Kemal Ataturk" este chiar in vecinatatea bisericii pentru care a intervenit odata acel primar turc si ambele sunt in apropierea scolii la care invata elevul. De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a mijlocit catre autoritatile publice pentru ca minoritatea turca din Dobrogea sa aiba propriul post de radio". La ora actuala, in Dobrogea exista Forumul celor Trei Religii Monoteiste (crestinism, islam si iudaism), organism unic in lume, infiintat la Constanta.

 

Si nu in cele din urma, pentru constanteni, mesajele de Sarbatori venite de la musulmani nu sunt o surpriza. "Fie ca Steaua Craciunului sa va lumineze calea, sa va aduca multa, multa sanatate si un Nou An, asa cum va doriti. Craciun Fericit!", suna un astfel de mesaj transmis de musulmanii care nu uita nici o mare sarbatoare pentru prietenii lor crestini.

 

Sinziana Ionescu

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1855

Voteaza:

Copiii musulmanilor, laudati de Biserica Ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE