La Manastirea Plumbuita se impart medicamente gratuite amaratilor


Batrani saraci, in baston sau in carje, boschetari si cersetori stau zilnic la coada, la farmacia din curtea Manastirii Plumbuita, pentru a obtine medicamente si consultatii gratuite. Si pentru un pachet de aspirina amaratii bat cale lunga: unii vin de prin comunele de langa Bucuresti, pe ninsoare si pe ghetus, si iau in piept dealul Plumbuitei, pana sus, la manastire. Altii au ghinionul sa-i muste cainii vagabonzi din parc si ajung cu sangele siroind. Dar si asa sunt multumiti ca reusesc sa faca rost de tratament sau de consultatie primara fara bani.

 
„Chiar daca manastirea este ortodoxa, dam medicamente si celor de alte religii, daca si ei sunt saraci.

Cand a venit la noi un adventist, l-am ajutat fara sa stam pe ganduri. Sunt si ortodocsi care ajung la manastire numai pentru medicamente; dupa ce le obtin uita sa mai intre sa se roage”, ne-a spus parintele Gabriel Grigorescu, responsabilul asezamantului farmaceutic.

 

In sase ani, de cand s-a deschis farmacia sociala, i-au trecut pragul cateva zeci de mii de bolnavi din toate sectoarele Bucurestiului, si din majoritatea comunelor ilfovene. Boschetarii cer medicamente pentru astm, parintii - pastile de „tinere de minte” pentru copii, iar pensionarii - leacuri de inima si tensiune. Foarte multi dintre batrani au pensii de cateva sute de mii de lei. De multe ori, oamenii bat drumul degeaba: nu intotdeauna farmacia are in stoc ce le trebuie lor. Sunt zile in care rafturile sunt pe jumatate goale. „Acum, de pilda, ni se cer antiinflamatoare, antibiotice, analgezice si medicamente pentru tensiune, dar nu mai avem asa ceva. S-au vandut”, spune parintele Grigorescu.

 

Sunt perioade in care inghesuiala e asa de mare ca in doua zile se vand medicamente in valoare de cateva zeci de milioane de lei. De multe ori, chiar medicii care dau reteta ii impiedica pe bolnavi sa faca rost de medicamente: pentru o gripa, de pilda, prescriu pastile straine, mai scumpe decat cele romanesti. „Fiindca nu tinem decat medicamente romanesti, ca sunt mai ieftine, in astfel de situatii incercam sa-i oferim bolnavului tratament romanesc.

 

In mare parte, acesta contine aceleasi substante ca omologul sau strain”, ne-a explicat farmacista. In aceasta perioada, multi saraci au batut degeaba drumul fiindca n-au mai gasit in rafturi medicamentele cautate, cele pe care le mai luasera si altadata de la farmacie. Motivul: dupa Sarbatori, sponsorii au fost mai putin darnici. Poate primi tratament gratuit oricine vine cu reteta de la medic si cu o dovada scrisa ca are venit mic.

.

23 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1648

Voteaza:

La Manastirea Plumbuita se impart medicamente gratuite amaratilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE