Moastele Sf. Dimitrie cel Nou - in Biserica Tuturor Sfintilor

 

Biserica manastirii Duminica Tuturor Sfintilor Romani a fost sfintita, ieri, in prezenta a mii de credinciosi. Ceremonialul religios a fost oficiat de catre Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si un sobor de ierarhi, intre care mitropolitii Daniel al Moldovei si Bucovinei si Teofan al Olteniei. In timpul Sfintei Liturghii, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, PS Varsanufie, a citit Tomul (documentul) de infiintare a bisericii, care a fost apoi asezat, conform traditiei, in piciorul Sfintei Mese. Cu ocazia sfintirii acestui nou lacas de cult, au fost aduse in procesiune, sambata dupa-amiaza, moastele Cuviosului Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Capitalei. Un sobor de preoti si calugari, in frunte cu Sofronie de la Gyula, episcopul romanilor din Ungaria, a purtat moastele de pe Dealul Mitropoliei pana la noua biserica.

Aici au fost intampinati de PS Varsanufie impreuna cu reprezentanti ai bisericii si Patriarhiei. Prelatii au precizat ca aceasta este prima procesiune din Bucuresti a moastelor Cuviosului Dimitrie cel Nou, care vor putea fi venerate la Duminica Tuturor Sfintilor Romani pana dupa Liturghia de sfintire. Cum numarul credinciosilor a fost foarte mare, reprezentantii Patriarhiei au hotarat sa prelungeasca termenul pana dupa miezul noptii. Noua biserica a fost inzestrata insa cu particele din moastele Sfantului Apostol Andrei, Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si ale Sfintilor Dionisie si Ambrozie, Episcopii Mediolanului.

In predica tinuta cu ocazia sfintirii noii biserici, Patriarhul Teoctist a vorbit despre importanta si semnificatiile construirii acestui nou lacas de cult, insa a atins si problema Catedralei Mantuirii Neamului si a adaptarii Bisericii la "chestiunea europeana". Prea Fericirea Sa si-a exprimat regretul ca, dupa 17 ani de la schimbarea regimului politic, inca nu au inceput lucrarile la Catedrala Neamului, dar conducatorul BOR s-a aratat optimist, precizand ca acestea vor fi demarate in curand, deoarece exista fondurile necesare.

 

Elena Hirtan

.

30 Octombrie 2006

Vizualizari: 2400

Voteaza:

Moastele Sf. Dimitrie cel Nou - in Biserica Tuturor Sfintilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE