Patriarhul Teoctist spera ca Biserica Catolica sa revina asupra declaratiilor dure


Patriarhul Teoctist spera ca Biserica Catolica sa revina asupra declaratiilor "dure"

Patriarhul Teoctist spera ca Biserica Catolica sa revina asupra afirmatiilor recente, potrivit carora ar fi "unica si adevarata Biserica a lui Cristos", pentru a nu periclita relatiile dintre cele doua Biserici, in caz contrar o cale de dialog fiind "greu de gasit". "Credem ca documentul original - pentru ca acum stim din ce s-a publicat in presa - cand va fi expus si comentat de congregatia respectiva, poate va aduce alte posibilitati, alte cai de comunicare, pentru ca sa nu se zdrobeasca atat de brutal o activitate (dialog - n.r.) de atatea decenii", a declarat, joi, patriarhul Teoctist, inaintea vizitei in Cehia. Totodata, conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) s-a aratat surprins de noua pozitie a Bisericii Catolice, in conditiile in care, in vremea Papei Ioan Paul al II-lea, dialogul teologic cunoscuse progrese evidente.

 

"Am ramas de-a dreptul uimiti de o asemenea declaratie, care invrajbeste intreaga crestinatate (..) O lume intreaga, occidentala - fie ca sunt romano-catolici, protestanti, anglicani - sau noi ortodocsii, ne-am angajat, prin cei mai straluciti teologi, pentru a netezi calea de apropiere si unitate sfanta", a explicat patriarhul Teoctist. Totodata, conducatorul BOR a avertizat ca declaratiile Bisericii Catolice vor provoca tulburari, astfel ca vor ingreuna continuarea dialogului teologic. "Lucrul acesta ne deranjeaza, pentru ca vor fi tulburari chiar in sanul tuturor Bisericilor. Cele care inca nu erau convinse de foloasele dialogului, acum vor avea posibilitatea sa se bucure. Lucrul acesta nu este imbucurator pentru nimeni", a declarat PF Teoctist, adaugand ca "lumea laica este inspirata de unitate si de fratietate".

 

Intrebat daca dialogul intre cele doua Biserici este compromis, patriarhul Teoctist a apreciat ca, data fiind "duritatea" declaratiei, acesta va continua cu dificultate. Printr-un document publicat marti, Vaticanul revendica titlul de "unica si adevarata Biserica a lui Cristos" pentru Biserica Catolica, documentul Congregatiei pentru doctrina credintei reluand tezele deja dezvoltate intr-un text publicat pe 5 septembrie 2000, "Dominus Iesus", care a starnit polemici in lumea crestina, mai ales in randul protestantilor, care nu sunt considerati membri ai unor adevarate "Biserici".

 

 

 

.

13 Iulie 2007

Vizualizari: 1199

Voteaza:

Patriarhul Teoctist spera ca Biserica Catolica sa revina asupra declaratiilor dure 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE