Romania - prezenta prin trei fresce de sfinti din secolul al XVI-lea

 

Palatul Quirinale din Roma, odinioara "caminul" papalitatii si al familiei regale, acum resedinta sefului de stat al Italiei, gazduieste pana in 20 mai o minunata expozitie in care pot fi vazute "toate comorile" Uniunii Europene. Intitulata "Capodopere ale artei europene" si organizata cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, expozitia gazduieste cate o opera de arta din fiecare dintre cele 27 de state membre, o opera de arta pe care fiecare a considerat-o cea mai semnificativa, dar care sa si corespunda unor criterii cerute de organizatori, respectiv sa fie reprezentate toate curentele si tendintele artistice europene.

Pot fi vazute comori inestimabile, chiar prea multe, apreciau unii critici de arta, care au considerat ca niciodata nu au fost expuse atat de multe capodopere pe metrul patrat ca in aceasta sala in stil renascentist a Quirinalului.

Arta tuturor epocilor a fost reprezentata aici, de la sculpturile epocii de piatra pana la cubism. Malta si-a trimis grupul statuar "Figuri sezand (sau femeile grase)", provenind din mileniul al treilea i.

Hr. si pe care, daca-l vezi, juri ca este opera unui sculptor modern. Spania,

Italia, Marea Britanie, Germania si-au ales dintre "clasici" - cate un tablou de Velasquez, Tizian, William Turner, Albrecht Durer. Franta a ales "Ganditorul" lui Rodin, simbolul umanismului european si al idealului libertatii. "Modernul" este prezent prin "Compozitie in gri" de Mondrian (Olanda) sau prin

"Bust cubist" de Otto Gutfreund (Cehia). Romania a participat cu trei panouri de pictura murala din ansamblul de fresce realizat la Biserica episcopala din Curtea de Arges, reprezentandu-i pe sfintii Dumitru, Nicolae si Gheorghe, opera zugravului Dobromir, de la inceputul secolului al XVI-lea. Ideea europeana este simbolizata prin exemplarul original al Tratatului de la Roma si o vaza din sec. IV i.Hr. apartinand lui Anteas, reprezentand legenda rapirii Europei.

Dar, cel putin pana acum, publicul vizitator, inclusiv ziaristii de specialitate si criticii de arta, a fost unanim in opinia ca cea mai frumoasa piesa expusa este sculptura de marmura a unei tinere fete din sec. V i.Hr., aflata odinioara pe Acropole, trimisa de Grecia. (E.G.)

.

11 Aprilie 2007

Vizualizari: 1910

Voteaza:

Romania - prezenta prin trei fresce de sfinti din secolul al XVI-lea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE