Dragobetele, sarbatoarea iubirii la romani


Astazi, de Dragobete, cluburile si floraresele vor savura incheierea primei etape a iubirilor de primavara, organizand petreceri ornate cu cele mai fragile flori ale inceputului de an. Dupa invazia comerciala din ultimii ani prilejuita de Sfantul Valentin, incet-incet, romanii regasesc calea spre traditie. Aproape toti adolescenti cunosc legenda zburdalnicului fecior al Babei Dochia, al carui nume este asociat cu al celui "beat de dragoste", dar si cu celebrarea Sf. Ion de primavara (cap de primavara), descrisa amplu de cercetatorul James Frazer in "Creanga de aur". Etimologic, prin supozitie, Dragobete ar putea proveni din slava veche: dragu biti - a fi drag.

Insa zeul iubirii la nord si sud de Dunare este cunoscut cu mult inaintea sosirii slavilor in acest spatiu geografic. O alta ipoteza spune ca numele provine din cuvintele dacice trago - tap si bete - picioare (pedes, in latina). Pierzandu-se limba daca, trago a devenit drago, iar pede - bete (cum se numesc cingatoriile inguste, fasiile tesute). Tapul simbolizeaza puterea de procreare, forta vitala, fecunditatea. Dar mai este cunoscut si ca Dragomiru-Florea sau "Granguru" pentru ca acum are loc nunta pasarilor din padure. Pentru a-si atrage perechea, Graurul auriu pune cateodata in cuib ceva "orbitor", un banut stralucitor. Prolifica traditie populara a lasat in urma obiceiuri ludice, dragi pana si tinerilor de azi. Astazi, grupuri de fete si baieti "fac Dragobetele", pornind in lume chiuind si haulind pentru a culege ghiocei si viorele. Tinerii schimba vorbe de dragoste intre ei, sperand sa fie iubiti de toti pe tot parcursul anului. Se pare ca la acest sfarsit de februarie este singura data in an cand un baiat poate fura un sarut fara sa fie apostrofat de fata sau de adultii, astazi deosebit de toleranti. Adolescenta nu e individuala, ci se bazeaza pe grup, probabil de aici decurgand obiceiul relativ recent al cavalerilor si domnisoarelor de onoare de la nunti. In plus, tinerii practicau un obicei de initiere premaritala cu scopul de a se feri de farmece si facaturi de urat. Tot acum este momentul infratirii intre tineri, cand se cresteaza pe bratul stang si-si suprapun zgarieturile. In cele din urma, Dragobetele este o faptura mitica care personifica logodna animalelor si, prin extensie, a fetelor si baietilor. Sarbatoarea este asociata cu momentul in care animalele devin fertile.
Gospodinele dau pasarilor domestice hrana considerata afrodisiaca, iar cine are norocul sa auda pupaza va avea spor si va da dovada de harnicie tot anul.

.

24 Februarie 2006

Vizualizari: 3694

Voteaza:

Dragobetele, sarbatoarea iubirii la romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE