Feminizarea clerului anglican accelereaza declinul Bisericii

 

Pentru prima oara in Biserica Anglicana intr-un an - e vorba de 2006 - au fost hirotonite mai multe femei decat barbati. Anul trecut au fost hirotonite 244 de femei si doar 234 de barbati. Barbatii s-au indreptat spre locurile platite, femeile asumandu-si locurile unde se merge pe voluntariat. Din numarul total de 51 de milioane de anglicani, 1,7 milioane merg lunar la biserica, iar 1,2 milioane saptamanal. Acceptarea femeilor la preotie de catre Sinodul General din 1992 nu a oprit declinul participarii la slujbe, ci dimpotriva, pare a-l accelera.

Decizia a fost perceputa de multi ca o ruptura grava fata de linia istorica a crestinismului, o ruptura la fel de serioasa ca aceea care a dus la aparitia Bisericii Anglicane prin ruperea de catolicism.

Sinodul General dezbate acum daca femeile pot sa fie consacrate episcop sau nu, cum deja se intampla in unele ramuri anglicane. Problema se pune si din cauza constatarii faptului ca numarul de candidate la preotie e in crestere, pe cand cel al candidatilor e in scadere. Un raport recent sugera ca pana in 2025 numarul barbatilor care slujesc ca preoti anglicani s-ar putea injumatati. Ruth Gledhill, corespondent pentru tematica religioasa pentru The London Times, scria: "Feminizarea pastoratiei este una dintre cele mai importante trasaturi ale acestei generatii. Acceptarea femeilor in roluri pastorale inverseaza secole de practica crestina. Conduce de asemenea la o redefinire a Bisericii si slujirii ei. In momentul in care femeile incep sa ocupe roluri importante in pastoratie, barbatii se retrag. Fenomenul nu se vede doar la amvon, ci si in banci. Evacuarea credinciosilor de sex masculin din bisericile liberaliste este un fenomen vizibil."

Comuniunea Anglicana Traditionala (TAC), o organizatie cu 400.000 de membri, a cerut "comuniunea deplina" cu Biserica Catolica. Multi alti anglicani se indreapta spre unirea cu Roma, scrie Joel Hilliker in The Trumpet, afirmand apoi legat de Marea Britanie ca "ceea ce ramane in aceasta natiune este un vacuum spiritual, un vacuum ce ii ofera Bisericii Romei ocazia perfecta de a actiona. Cu cat Marea Britanie devine mai liberala, cu atat catolicismul apare mai conservativ, prezentandu-se pe sine ca o piatra de stabilitate intr-o lume nesigura."

Dumitru Manolache

.

24 Noiembrie 2007

Vizualizari: 898

Voteaza:

Feminizarea clerului anglican accelereaza declinul Bisericii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE