Interdictie musulmana. Autoritatile malaieziene interzic crestinilor sa foloseasca cuvantul Allah

 

Interdictie musulmana. Autoritatile malaieziene interzic crestinilor sa foloseasca cuvantul Allah

O oficialitate a guvernului malaiezian a cerut unei publicatii catolice sa renunte la folosirea cuvantului "Allah" in sectiunea in limba malaieziana daca doreste ca permisul de publicare sa fie innoit, informeaza AP citat de CNA. Este vorba de publicatia cu numele "Vestitorul", a Bisericii Catolice din Malaiezia. Che Din Yusoff, de la unitatea de control a publicatiilor a Ministerului Securitatii, a declarat ca aceasta publicatie foloseste in mod gresit cuvantul "Allah", care se refera in opinia sa strict la Dumnezeul musulmanilor. "Crestinii nu pot sa foloseasca cuvantul Allah.

Este aplicabil doar musulmanilor. Allah este doar pentru Dumnezeul musulmanilor. Este o tentativa de a crea confuzie in randul musulmanilor", a declarat oficialul, care a cerut sa se foloseasca "Tuhan" pentru Dumnezeu.

Pr. Lawrence Andrew, editorul publicatiei catolice, a raspuns acuzelor: "Noi mergem dupa Biblie. Biblia in limba malaieziana foloseste Allah pentru Dumnezeu si Tuhan pentru Domnul. In rugaciunile noastre si la Liturghiile din biserica folosim cuvantul Allah. Nu este ceva nou. Cuvantul Allah a fost folosit in Malaiezia de mult timp. Nu este vorba de nici o confuzie." Dar Che Din considera ca din moment ce crestinii nu folosesc cuvantul "Allah" in paginile in limba engleza, nu ar trebui sa il foloseasca nici in paginile in limba malaieza. Si pe langa "Allah", Che Din cere renuntarea la inca trei cuvinte, pe care considera ca doar musulmanii le pot folosi: "solat" pentru rugaciuni; "kaabak" pentru lacas de cult si "baitula" pentru casa lui Allah. Publicatiile din Malaiezia trebuie sa obtina anual un accept al guvernului, o politica criticata ca fiind impotriva libertatii presei. Membrii religiilor minoritare s-au plans frecvent ca nu se bucura de libertatea deplina a religiei, desi constitutia o garanteaza. "Vestitorul", saptamanal ce apare de 13 ani, spera sa obtina permisiunea de continuare, vechea permisiune expirand la 31 decembri anul trecut. Dar dupa Che Din, permisiunea nu va fi data decat daca "Vestitorul" se angajeaza sa nu mai foloseasca "cuvintele musulmane". "Vestitorul" cuprinde pagini in patru limbi: engleza, malaieza, mandarina si tamila. Are un tiraj de 12.000 de exemplare. In Malaiezia, tara cu 27 milioane de locuitori, traiesc 800.000 de catolici.


D. Manolache

 

 

.

12 Ianuarie 2008

Vizualizari: 784

Voteaza:

Interdictie musulmana. Autoritatile malaieziene interzic crestinilor sa foloseasca cuvantul Allah 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE