Politia se face ca ancheteaza cazul mortii Patriarhului


Anchetele Ministerului Sanatatii, Colegiului Medicilor si Procuraturii, ingropate alaturi de Teoctist

La 22 de zile de la moartea Patriarhului, nici o autoritate nu a demarat cercetarile. Politia sectorului 2 a trimis doar o cerere Institutului Fundeni, prin care solicita anumite documente, insa conducerea spitalului sustine ca cererea nu are nici un termen.

 

Desi au trecut 22 de zile de la moartea Patriarhului, nici o autoritate nu s-a sinchisit sa demareze, cu adevarat, cercetarile. Politia sectorului 2 abia s-a indurat sa trimita o cerere Institutului Fundeni, prin care solicita punerea la dispozitie a documentelor in vederea inceperii anchetei. Si cam asta a fost tot, pentru ca de la momentul decesului lui Teoctist pana in prezent nu s-a desfasurat nici o audiere.



Nici o autoritate din Romania nu este interesata sa afle cauza reala a mortii Patriarhului. Pana in acest moment, anchetele deschise in cazul mortii suspecte a lui Teoctist au batut pasul pe loc. Colegiul Medicilor din Bucuresti s-a antepronuntat, sustinand nevinovatia lui Sinescu, pentru ca apoi sa-si decline competenta. Colegiul Medicilor din Romania, dupa ce a sugerat ca nu are cum sa gaseasca nereguli in interventia chirurgicala, a avansat un termen de circa doua luni pentru a da un verdict oficial. Ministerul Sanatatii si-a trimis o echipa care sa cerceteze, chipurile, cazul decesului lui Teoctist. Dupa ce au mimat ancheta, reprezentantii ministerului au concluzionat ca lipseste de la apel profesorul Tulbure, anestezistul Patriarhului, care a plecat intr-un concediu prelungit. In absenta unui participant la operatie nu putem finaliza ancheta, sustineau acestia, pentru ca trebuie audiate toate partile. Parchetul Tribunalului Municipiului Bucuresti a pasat cazul la Parchetul din sectorul 2, care nu ancheteaza morti suspecte. Acesta din urma a predat rezolvarea cazului Politiei sectorului 2.

Cerere fara termen


Potrivit directorului Institutului Fundeni, Constantin Popa, Politia sectorului 2 a trimis, la sfarsitul saptamanii trecute, pe adresa spitalului, o cerere prin care se solicitau documentele necesare in vederea demararii anchetei. Bineinteles ca aceste documente sunt foarte greu de obtinut, dupa cum ne-a declarat Constantin Popa. "Cererea de la politie nu are un termen", a afirmat Popa. Asadar, documentele pot fi furnizate si peste cativa ani, atata timp cat nu exista o data limita pentru trimiterea acestora. Nici unul dintre participantii la interventia chirurgicala la care a fost supus Patriarhul nu a fost audiat. Pana in prezent stim cu certitudine ca participanti la operatie au fost profesorul Sinescu  si anestezistii Dan Tulbure si sotia acestuia, Ioana Ruxandra Tulbure. Profesorul Sinescu se afla in concediu, dar a ramas in Capitala, pentru a-si conduce campania de spalare a imaginii, iar sotii Tulbure au plecat, imediat dupa moartea Patriarhului, intr-un concediu pe o perioada nedeterminata, in afara tarii. "Nu stiu daca a venit vreo adresa de la Politie pentru cei care au asistat la operatia Patriarhului. Lista cu participantii la interventia chirurgicala la care a fost supus Teoctist trebuie intocmita de profesorul Sinescu, dar pana acum nu am primit nici o astfel de lista. Teoretic, doar cel care isi asuma responsabilitatea unei interventii chirurgicale poate decide cine este trecut si cine nu pe lista de participanti la operatie. Este posibil ca, daca un chirurg doar a asistat fara sa intervina cu nimic in operatie, acesta sa nu fie trecut pe lista. La modul general vorbind, la o operatie endoscopica poate fi suficient un singur chirurg. Locul este si-asa foarte stramt, pentru ca este ocupat cu aparatul destul de voluminos. In plus, trebuie ca medicul chirurg sa aiba acces la vizualizarea pe ecran. De obicei, la o operatie de prostata, echipa este formata dintr-un chirurg, un anestezist si o asistenta", ne-a declarat Constantin Popa, directorul Institutului Fundeni. Curios este faptul ca nici un brancardier, nici o infirmiera si nici o asistenta prezenta in momentele operatiei suferite de Teoctist, precum si in momentele premergatoare decesului nu a fost audiat de catre Politie. Din informatiile pe care le avem, se pare ca din farmacia spitalului au fost scoase, in ziua operatiei, circa sapte cutii de Novoseven, un medicament care faciliteaza coagularea si care costa circa o mie de euro flaconul. Folosirea medicamentului presupune o hemoragie puternica a pacientului si ar putea constitui un alt element al anchetei. In sfarsit, credem ca era de ajuns, in memoria Patriarhului, ca autoritatile sa-si faca datoria si sa demareze cercetarile in cazul acestei morti suspecte. Daca in cazul unei personalitati de marimea si importanta conducatorului Bisericii Ortodoxe Romane autoritatile nu iau masuri, atunci nici nu trebuie sa ne mai miram de modul in care sunt tratati muritorii de rand.

 

Claudia Marcu

 

 

 

.

23 August 2007

Vizualizari: 1120

Voteaza:

Politia se face ca ancheteaza cazul mortii Patriarhului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE