Suveranul Pontif a vizitat cele mai secrete locuri ale Vaticanului

 

Recent, Sfantul Parinte a vizitat Biblioteca Apostolica. Aceasta urmeaza sa fie renovata in urmatorii trei ani.

In cadrul vizitei, lui Benedict al XVI-lea i-au fost prezentate spre vizionare cele trei casete ale papirusului "Bodmer" care, asa cum am prezentat si noi cu ceva timp in urma, contine cele mai vechi texte din Evanghelia dupa Luca si dupa Ioan, nedescoperite pina in prezent, transcrise in Egipt, acum 1.800 de ani. De asemenea, Papei i s-a aratat pretiosul "Codex Vaticanus" sau "Codul B", manuscris produs acum 1.

700 de ani, care contine textul integral in greaca al Bibliei; un desen orginal cu harta Statului Cetatii Vaticane, un codex ilustrat din secolele XIV-XV, care cuprinde opera Sfantului Augustin "Enarrationes in psalmos" ("Comentarii la cartea psalmilor"), un codex autograf al Sfantului Toma de Aquino, cu celebra Summa contra Gentiles, o colectie de scrisori originale ale lui Martin Luther si, in fine, o copie a Bibliei lui Gutenberg, prima carte tiparita a geniului uman. Benedict al XVI-lea a vizitat apoi Arhiva Secreta Vaticana. Strabatand salile acestei institutii, Sfantul Parinte s-a oprit asupra catorva documente originale: " Liber diurnus Romanorum Pontificum ", o carte din secolul VIII pentru uzul cancelariei pontificale, " Concordatul de la Worms " intre papa Calixt al II-lea si imparatul Henric al V-lea, de la 23 septembrie 1122, " Retractarea erorilor sale teologice " efectuata de Maestrul Eckhart la Köln (Germania) la 13 februarie 1327, " Actele Procesului lui Galileo Galilei " (Roma, 1616-1633) cu semnatura originala si, in fine, " Diploma imparatului Filip al III-lea al Spaniei ", de la 27 februarie 1600, cu sigilul in aur de cea mai mare greutate intre cele pastrate de Arhiva, cantarind circa un kilogram.

 Biblioteca si Arhiva Secreta numara circa 1.600.000 de stampe, 8.300 de incunabule si 75.000 de manuscrise.


Un capitol cu totul aparte in istoria Bibliotecii Vaticane a fost scris in anii dintre cele doua razboaie mondiale, cand s-a aratat o generoasa si ospitaliera arca de refugiu pentru intelectualii persecutati din motive politice si rasiale. Alcide De Gasperi - care avea sa devina primul presedinte al Italiei si unul din parintii fondatori ai Comunitatii Europene - a fost angajat in 1929, imediat ce a ispasit o pedeapsa cu inchisoarea sub rigorile regimului fascist, fiind numit ulterior secretar al Bibliotecii. Impreuna cu De Gasperi au fost salvati de Biblioteca si Umberto Cassuto, fost rabin sef al Florentei, istoricul de drept Stephan Kuttner, orientalisti de prestigiu precum Giorgio Levi della Vida - care a refuzat sa depuna juramantul fascist si a fost alungat de la catedra universitara -, dar si profesori de seama, precum Herbert Bloch, Paul Oskar Kristeller, Gerhart B. Ladner si altii.

Dumitru Manolache

 

 

.

07 Iulie 2007

Vizualizari: 2738

Voteaza:

Suveranul Pontif a vizitat cele mai secrete locuri ale Vaticanului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE