Credinta oamenilor a construit manastiri


Manastirile Libertatea, Radu Negru si Crucea de Leac sunt construite in ultimii 10 ani. Povestile lor sunt legate de istoria recenta a romanilor – bisericile au suferit in perioada comunista. Chiar daca sunt manastiri noi, credinciosii vin aici in numar mare.


Nu sunt ctitorite de Stefan cel Mare si nici nu sunt loc celebru de pelerinaj. Construite dupa 1989, manastirile din apropierea Calarasiului atrag turisti datorita credintei calugarilor sau a minunilor pe care le-au trait cei care s-au rugat aici.

Un drum de piatra prafuit se desprinde din soseaua care leaga Calarasiul de Slobozia. Vezi o biserica micuta, dar frumoasa. Daca cineva ar fi vizitat aceste locuri acum 20 de ani, ar fi vazut o biserica plina de oi, inconjurata doar de necuprinsul Baragan.


PARASITA. "Biserica a fost construita, intre 1909 si 1912, in satul Radu Negru. Oamenii de aici au fost nevoiti insa sa renunte la gospodariile lor si sa se mute. Panza freatica era prea aproape de suprafata. Si, incet, incet, locuitorii si-au daramat casele pentru care muncisera toata viata si si-au cautat un rost in alta parte", povesteste staretul Manastirii Radu Negru, Gherasim Noaptes. Ce a ramas insa in urma oamenilor a fost biserica. Comunistii au incercat sa o darame, dar utilajul nu a functionat. Au vrut sa o mute, dar din nou nu s-a putut. Daca tot era in mijlocul campului, Casa Domnului a ajuns sa fie folosita ca staul pentru animale. A venit insa Revolutia, si oamenii au vrut sa construiasca o manastire la Radu Negru. "Dupa aproape 20 de ani de cand nu mai era folosita biserica, la cererea credinciosilor, in 1995, locul a fost sfintit. A fost curatata biserica, a fost adus curentul electric si s-a format o mica obste prin straduinta monahului Macarie", mai povesteste staretul. Acum, manastirea are hramul Sfantul Gheorghe. Iar credinciosii din satele din jur, dar si din alte zone ale tarii vin sa fie mai aproape de Dumnezeu aici, la Manastirea Radu Negru. "Fara ajutorul lui Dumnezeu si al Maicii Domnului nu se misca nimic. Nici macar un fir de par", este de parere Gherasim Noaptes.


IRONIE. O istorie asemanatoare a avut-o si manastirea Libertatea, pe drumul dintre Calarasi si Fetesti. Biserica a fost zidita intre anii 1938 si 1942. Oamenii din sat au vrut sa aiba un loc in care sa se poata ruga. Populatia localitatii a crescut in timpul regimului comunist, pentru ca aici au fost adusi banateni care aveau domiciliu fortat. Satul a fost inconjurat cu garduri, iar oamenii traiau ca intr-un lagar. Si, ca o ironie a sortii, numele satului era Libertatea. In 1976, aici a ramas doar biserica, parasita si inchisa. Comunistii au incercat sa o darame. Nu au reusit insa. Asa ca, la fel ca si la Radu Negru, au folosit-o ca adapost pentru oi si pentru porci.


SCHIMBAREA. In primii ani dupa Revolutie, biserica era in continuare parasita. Prin grija aceluiasi monah Macarie, cel care se ocupase si de manastirea Radu Negru, la Libertatea a inceput refacerea bisericii. "Au redeschis-o si au sfintit-o la 15 august 2000. Acum, aici sunt 15 maici."

Schitul Crucea de Leac


Pe marginea drumului care duce de la Calarasi la Fetesti, o bisericuta mica iti atrage atentia. Aici, multi oameni si-au gasit leacul cand doctorii nu le mai dadeau nici o sansa. In bisericuta se afla o cruce mare de piatra, legata cu fiare, din care cateodata izvoraste mir. "Se spune ca acum 400 de ani trebuia transportata de la Calarasi la Fetesti, dar ca pe drum s-a rupt carul si nu au mai putut sa o urneasca. Asa ca au lasat-o aici, in apropierea satului Stoenesti. A ramas insa in scurta vreme singura, toti locuitorii satului fiind decimati de ciuma. Oamenii au inceput sa observe ca bucata de piatra sculptata in forma de cruce era facatoare de minuni si multi au plecat vindecati dupa ce s-au rugat la cruce", povesteste staretul Ilie Pentoiu. Comunistii au incercat sa darame crucea, dar nu au reusit.

.

27 Iulie 2005

Vizualizari: 1983

Voteaza:

Credinta oamenilor a construit manastiri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE