A treia editie a Proiectului 'Valori culturale romanesti'

In perioada 21-23 mai 2010 a avut loc la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt cea de a III – a editie a Proiectului educativ interjudetean „Valori culturale romanesti“. Proiectul a debutat in urma cu un an si isi propune descoperirea valorilor, identitatii si a spiritualitatii ortodoxe din spatiul romanesc.

La cea de-a treia editie a Proiectului educativ interjudetean „Valori culturale romanesti“ au participat pe langa elevii seminarisi, 34 de elevi de la Colegiul National „Mihai Eminescu“ din Iasi, insotiti de prof. Sorin Sitea, prof. Aurel Rusu si prof. dr. Lacramioara Iordachescu, inspector in cadrul Inspectoratului Școlar Judetean Iasi. Vineri, 21 mai, incepand cu ora 17:00, a avut loc deschiderea oficiala a celei de a III-a editii a parteneriatului. In sala de sport a Seminarului, s-a desfasurat traditionalul meci de fotbal, echipa seminaristilor impunandu-se cu scorul de 9 la 4. Manifestarea dedicata 'Anului jubiliar Sf. Ioan Iacob - 50 de ani de la trecerea sa la Domnul“ a avut loc sambata. O prezentare deosebita a vietii Sfantului Ioan Iacob a fost realizata de eleva Madalina Ghiata de la Colegiul “Mihai Eminescu“ din Iasi. Apoi, elevii seminaristi, Iustin Irina, Marian Dolhascanu si Andrei Colessa au realizat o prezentare Power Point cu imagini si fotografii inedite cu Sf. Ioan Iacob. In continuare a urmat prezentarea unui film “La crestetul sfintilor“, realizat de Titi Dinca de la Televiziunea Romana, cu imagini din Țara Sfanta si mai ales, de la Manastirea Sf. Gheorghe Hozevitul, locul unde sunt adapostite moastele intregi ale Sf. Ioan Iacob. Intrand in orizontul vietii si a operei literare ale Sfantului Ioan Iacob, am sutinut referatul “Urcusul duhovnicesc si dorul dupa patria cereasca oglindite in opera Sfantului Ioan Iacob de la Neamt“. Dupa masa de pranz, urmare a unor bineintuite intrebari venite din partea elevilor ieseni cu privire la modul de traire in viata monahala, a fost prezentata, cu explicatiile de rigoare, o inregistrare integrala a unei tunderi in monahism, iar filmul “Ostrov“ care a urmat dupa aceea, a cimentat in inimile celor prezenti marturia despre spiritul autentic ortodox si felul cum calugarul vede relatia personala a omului cu Dumnezeu.

Premierea participantilor in Biserica “Sf. Ioan Iacob“

Duminica, a treia zi, a fost una cu totul speciala. Oaspetii nostri a avut aleasa bucurie duhovniceasca de a participa la cel de-al doilea hram al Manastirii Neamt - “Pogorarea Sfantului Duh“. S-au rugat impreuna cu ceilalti credinciosi la slujba Aghezmei mici, au participat la procesiunea cu icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si la Sfanta Liturghie savarsita pe scena ce fusese amenajata si pentru primul hram al manastirii, “Inaltarea Domnului“. Dupa pranz am participat la ceremonia de incheiere a activitatilor. A fost dorinta tuturor, ca acest moment sa fie realizat in biserica, alaturi de baldachinul Sfantului Ioan Iacob, simtind fiecare dintre participanti binecuvantarea si bucuria duhovniceasca pe care Sfantul a daruit-o in aceste momente deosebite petrecute impreuna. Totii elevii au primit diplome de participare si s-au rostit alocutiuni. Consideram ca si aceasta editie a fost una de bun augur. Elevii ieseni au avut si de aceasta data posibilitatea sa calce pe urmele sfintilor, sa relationeze, sa schimbe idei, sa-si innoiasca cunostintele cu informatii noi, inedite. Cu totii impartasesc aceleasi nazuinte si aspiratii, cu totii cauta prieteni in adevaratul sens al cuvantului, urmarind ceea ce ne invata Mantuitorul: „Sa va iubiti unul pe altul cum v-am iubit Eu. Voi prietenii Mei sunteti daca faceti ceea ce va poruncesc. De acum v-am numit prieteni, pentru ca toate cate am auzit de la Tatal, am aratat voua“(Ioan 15, 12 si 14-15). Proiectului educativ interjudetean „Valori culturale romanesti“ a inceput in luna mai 2009 si se desfasoara intre Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt si Colegiul National „Mihai Eminescu“ din Iasi. Proiectul propune elevilor celor doua scoli descoperirea valorilor, identitatii si a spiritualitatii ortodoxe din spatiul romanesc. (pr. prof. Viorel Laiu)

Sursa: mmb.ro

25 Mai 2010

Vizualizari: 744

Voteaza:

A treia editie a Proiectului 'Valori culturale romanesti' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE