Biserica Bucur Ciobanul din Bucuresti ii are ca ocrotitori pe Sf. Atanasie si Chiril


Potrivit unor legende, lacasul a fost zidit de catre Mircea cel Batran, in anul 1416, insa, conform dovezilor istorice, biserica a fost zidita in secolul al XVII-lea si refacuta la inceputul celui de al XVIII-lea veac. Parintele paroh Ionut Barbulescu ne-a oferit mai multe detalii despre istoricul acesti biserici: 'Noi am incercat sa aflam informatii referitoare la anul ctitoririi bisericii. Am cercetat la Academia Romana, la Institutul National al Monumentelor Istorice, la Arhivele Statului si chiar, recent, am intrebat si la Institutul pentru studiul totalitarismului, dar in nici un loc nu am reusit sa aflam in ce an s-ar fi construit biserica. Este insa foarte raspandita, in scrierile marilor istorici ai poporului nostru, legenda ciobanului Bucur. Stramosii nostri isi ridicau sfinte locasuri de inchinare, inainte de a-si intemeia asezarile si, probabil, tot astfel a procedat si ciobanul Bucur, despre care, marele istoric Nicolae Iorga spunea ca 'daca legenda ii asaza locuinta pe dealul de la Radu Voda, numind Biserica lui Bucur, paraclisul de cimitir al calugarilor manastirii lui Alexandru Voda Mircea si nepotului de fiu, Radu, aceasta inseamna siguranta populara pastrata prin viu grai, de la o generatie la alta, ca acolo e leaganul cetatii'.

De-a lungul vremii, biserica a fost de mai multe ori distrusa si refacuta. In perioada regimului comunist ateu s-a intentionat demolarea acestui lacas, insa biserica a fost mentinuta, in urma demersurilor facute de catre PF Parinte Patriarh Teoctist: 'A fost salvata biserica, pierzandu-se macheta pe care era insemnata zona aceasta de la Piata Unirii, in care se afla bisericuta noastra. S-a pierdut chiar macheta bisericii si, din pricina aceasta, Nicolae si Elena Ceausescu nu si-au dat seama ca lipseste de pe ea emblema Bucurestiului, dar bisericuta noastra a fost salvata si datorita demersurilor pe care Intaistatatorul Bisericii noastre, PF Parinte Patriarh Teoctist, le-a facut in vremea aceea de dinainte de caderea regimului comunist, in anul 1988, inaintea primarului Capitalei de atunci. Mergand PF Parinte Patriarh Teoctist la primarul Capitalei, i-a spus ca ceea ce este Catedrala 'San Pietro' din Roma pentru locuitorii Romei, tot asa este Biserica Bucur pentru locuitorii Bucurestiului, si l-a rugat sa nu o demoleze', ne-a mentionat parintele Ionut Barbulescu.

Parintele paroh Ionut Barbulescu ne-a vorbit si despre actiunile social-filantropice care se deruleaza la parohia 'Bucur Ciobanul' din Bucuresti: 'Avem o colaborare rodnica din punct de vedere duhovnicesc cu batranii de la Caminul 'Sf. Luca', cu un pavilion din incinta Caminului nr.10 din Bucuresti. De asemenea, cu ajutorul Bunului Dumnezeu am reusit ca, in perioada care a trecut, sa ajutam pe fiecare dintre oamenii sarmani care au trecut pragul bisericutei noastre, mai mult sau mai putin. De asemenea, la Centrul Comunitar 'Sf. Vasile', unde sunt gazduiti copii cu diverse handicapuri, unde sunt adapostiti copii proveniti din familii sarace, din familii care nu au posibilitatea sa-i intretina asa cum se cuvine, cu sprijinul credinciosilor care participa la slujbele bisericutei noastre, am reusit sa aducem o raza de lumina in sufletele copiilor, cantandu-le colinde si impartindu-le daruri'.

.

18 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2855

Voteaza:

Biserica Bucur Ciobanul din Bucuresti ii are ca ocrotitori pe Sf. Atanasie si Chiril 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE