Biserica Ortodoxa il pomeneste astazi pe Sf. Sfintit Mucenic Haralambie


Acest sfant a trait in secolul al II-lea, fiind preot si episcop de Magnezia, o localitate din Asia Mica. Parintele David Pestroiu, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Patriarhul Justinian', din Bucuresti, ne-a oferit mai multe detalii despre viata acestui sfant: 'Sf. Sfintit Mucenic Haralambie este unul dintre sfintii care s-a invrednicit a primi harul preotiei, fiind in treapta ierarhica a episcopatului, deci fiind pastorul sufletesc al magnezienilor si, in acelasi timp, este mucenic, este martir, pentru ca si-a dat viata in mainile chinuitorilor pentru credinta in Mantuitorul Hristos. Sf. Haralambie a activat in Cetatea Magneziei ca episcop, in veacul al II-lea crestin, nascandu-se undeva in jurul anului 110, din parinti crestini, se pare botezati de Sf.

Apostol si Evanghelist Ioan. In timpul imparatului roman Septimiu Sever, Sf. Haralambie a fost anchetat, prigonit in felurite chipuri si ucis la varsta venerabila de 113 ani'.

De asemenea, parintele David Pestroiu ne-a evidentiat modul deosebit in care Sf. Haralambie a acceptat sa-si dea duhul in mainile Mantuitorului nostru Iisus Hristos: 'Inainte de obstescul sfarsit, i s-a aratat in vedenie Insusi Domnul, Care i-a cerut pentru viata sa pilduitoare sa isi exprime o dorinta, o ultima dorinta, pe care i-o va indeplini, iar sfantul a spus ca nu-si doreste altceva decat ca acolo unde va fi cinstita pomenirea lui si patimirea lui, si unde se vor afla particele din sfintele sale moaste sa fie belsug de grau, de vin, de untdelemn, sa fie vremuri prielnice cu timpuri manoase si roditoare, si sa se inmulteasca dobitoacele pamantului, sa fie pace, sa fie liniste, sa fie veselie intre oameni si sa se tamaduiasca de boli, mai cu seama de boala ciumei care a decimat multe secole de-a randul populatia Europei. De aceea, sfantul este venerat ca un ocrotitor al familiilor, al caselor, al gospodariilor si un tamaduitor si facator de minuni'.

In prezent, particele din moastele Sf. Haralambie se pastreaza si la Catedrala episcopala din Galati, precum si la Biserica 'Sfantul Lazar', din Iasi.

.

10 Februarie 2006

Vizualizari: 2740

Voteaza:

Biserica Ortodoxa il pomeneste astazi pe Sf. Sfintit Mucenic Haralambie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE