Biserica Ortodoxa il pomeneste maine pe Sf. Mucenic Trifon


Sf. Mucenic Trifon a fost inzestrat inca de mic cu darul faceri de minuni. Parintele profesor Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox 'Sf. Imparati Constantin si Elena', din Piatra Neamt, ne-a mentionat una dintre aceste minuni ale Sf. Trifon: 'In ciuda tineretii sfantului, acesta primeste de la Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfant, darul de a face minuni tamaduitoare, vindecatoare si, mai presus de aceasta, puterea de a alunga demonii.

Sigur ca aceste daruri deosebite, Sf. Trifon si le-a facut cunoscute mai intai fata de fiica imparatului Gordian, care era posedata de diavol, in chipul unui caine negru cu ochi de foc si cu capul aplecat in pamant, asa cum ne este confirmat in viata sfantului. Aceasta minune i-a facut pe multi dintre pagani sa creada si sa imbratiseze pe mai departe credinta cea adevarata'.

Parintele Ovidiu Cojan ne-a evidentiat si modul cu totul deosebit in care a trecut la cele vesnice Sf. Mucenic Trifon: 'Pus sa isi lepede credinta pe care o marturisea, acesta continua sa si-o marturiseasca in continuare la adevaratul Dumnezeu Cel in Treime, fapt pentru care Trifon este chinuit in multe feluri, prin batai care i-au fost administrate, arderea coastelor cu faclii, in urma carora i se aduce la cunostinta sentinta mortii prin decapitare, lucru care nu mai ajunge sa se intample, deoarece, in urma unei rugaciuni de invocare la Dumnezeu pentru a-l face mostenitor al Imparatiei celei nepieritoare, Pronia divina face ca sufletul lui sa fie ridicat la ceruri'.

De asemenea, parintele Dan Ovidiu Cojan s-a referit si  la traditiile liturgice din ziua pomenirii Sf. Trifon, care este si ocrotitorul holdelor: 'Exista aceasta randuiala ce se face la tarini, la vii, la gradini, pentru ca acestea sa fie preintampinate de stricaciunile provocate de salbaticiuni sau de alte vietati ca lacuste, gandaci si altele, drept pentru care, in ziua de pomenire a sfantului, se recomanda ca acolo unde se savarseste Sf. Liturghie, dupa terminarea acesteia, sa se aprinda candela la Sf.
Trifon sau la icoana hramului bisericii, dupa care preotul ia untdelemn din candela si aghiazma de la Boboteaza, stropind in chipul crucii tarinile, gradinile, viile sau savarsind aceasta randuiala la slujba la care participa enoriasii, credinciosii, apoi sa duca la casele lor aceasta aghiazma asupra careia s-au rostit cele doua rugaciuni prevazute de randuiala, rugaciuni atat de frumoase prin care este pomenit numele sfantului, cerand ca prin mijlocirea rugaciunii, Preamilostivul Dumnezeu sa ocroteasca toate aceste holde, vii, gradini, livezi de stricaciuni si sa le dea roada la buna vreme'.

.

31 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2111

Voteaza:

Biserica Ortodoxa il pomeneste maine pe Sf. Mucenic Trifon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE