Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi pe Sf. Ap. Filip si pe Sf. Grigorie Palama


Originar din Betsaida Galileii, Sf. Ap Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Documente descoperite recent atesta faptul ca Sf. Ap. Filip l-a insotit pe Sf.
Ap. Andrei in Schitya, Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscut cuvantul lui Dumnezeu. Amanunte ne-a oferit prof. univ. dr. Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae', din Iasi: 'Filip este al treilea Apostol al Mantuitorului chemat la misiune. In cercetarile mai noi s-a ajuns la concluzia ca Sf. Ap. Filip poate fi asezat langa Sf. Ap. Andrei ca misionari pe pamant romanesc si, de aceea, pentru noi romanii ziua aceasta este tot asa de importanta ca si aceea dedicata Sf. Ap. Andrei. De altfel, legatura dintre cei doi Sfinti Apostoli, Andrei si Filip, a fost foarte stransa, din copilarie, pentru ca amandoi s-au nascut in acelasi orasel, Betsaida, ambii Apostoli au participat la Sinodul de la Ierusalim din anul 49/50, cand a fost ales Sf. Ap. Matia in locul lui Iuda, care tradase pe Mantuitorul. Stiri care au aparut in ultimul deceniu ne dau amanunte in legatura cu venirea in Dobrogea noastra a Sf. Ap. Filip. In afara de zona din Asia Mica, el a venit sa il ajute pe Sf. Ap. Andrei. El a adormit in cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, adormind cu sfarsit bun, fiind inmormantat impreuna cu rudele sale'.

Tot maine, este praznuit si Sf. Grigorie Palama. In istoria Bisericii Ortodoxe, Sfantul Grigorie Palama a ramas ca un aparator al invataturii isihaste si ca unul din cei mai de seama teologi ai perioadei post-patristice bizantine. Despre invataturile si despre viata Sf. Grigorie Palama ne-a vorbit prof. univ. dr. Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae', din Iasi: 'Sf. Grigorie Palama a trait mult mai tarziu. S-a nascut la sfarsitul secolului al XIII-lea si a murit la 1359, fiind educat la Constatinopol, intr-o familie nobila. Se tragea dintr-o familie foarte evlavioasa, iar invatatura pe care ne-a lasat-o Sf. Grigorie Palama priveste starea pe care o dobandeste omul dupa ce parcurge un drum de nevointe spre desavarsirea duhovniceasca, si anume de o disciplina a trezviei mintii, care sa lupte in continuare impotriva ispitelor care pot veni.
In acelasi timp, el a dedicat multe lucrari si a practicat el insusi rugaciunea mintii, adica acea rugaciune care se face pe ultimele trepte de cunoastere si de traire in Dumnezeu, cand mintea coboara in inima omului si impreuna cu fortele acestea ale inimii, cu partea afectiva a omului, totul se indreapta spre Dumnezeu'.
.

14 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1907

Voteaza:

Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi pe Sf. Ap. Filip si pe Sf. Grigorie Palama 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE