Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

 

Cuvioasa Parascheva s-a nascut in localitatea Epivat, Tracia, in prima jumatate a secolului al XI-lea. A parasit de tanara casa parinteasca, intrand in monahism la o manastire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat in Tara Sfanta, la Ierusalim, retragandu-se apoi in pustiul Iordanului, intr-o manastire de maici. Aici a ramas pana la varsta de 25 de ani, dupa care s-a intors in satul sau natal, Epivat, unde a mai trait inca doi ani, in post si rugaciune. Moastele Cuvioasei au fost pastrate aproape 200 de ani intr-o biserica din Epivat, apoi la Tarnovo, iar in secolul al XVI-lea, sfintele moaste au fost duse la Constantinopol.

In anul 1641, voievodul moldovean Vasile Lupu a reusit sa le aduca la Iasi, asezandu-le in biserica Manastirii "Sfintii Trei Ierarhi", ctitoria sa. In prezent, moastele Cuvioasei se afla in Catedrala mitropolitana din Iasi. Mai multe amanunte despre aducerea moastelor Sfintei Cuv. Parascheva la Iasi ne-a oferit pr. conf. dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi: "Moastele Sf. Cuv. Parascheva au fost aduse la Iasi, in anul 1641, in ziua de 13 iunie, de catre evlaviosul domn Vasile Lupu, in timpul luminatului mitropolit al Moldovei, Varlaam, ele fiind oferite de Patriarhia Ecumenica, de catre patriarhul Partenie I de Constantinopol, in dar, ca semn de recunostinta pentru ceea ce Moldova, in general, si Vasile Lupu, in special, a facut pentru Patriarhia Ecumenica, platind datoriile acesteia. Au fost asezate mai intai in Biserica "Sf. Trei Ierarhi", aflata sub patronaj UNESCO, care a fost gandita pentru a deveni, pentru a fi chivot al Sfintei Parascheva. Aici au ramas pana dupa terminarea Catedralei mitropolitane din Iasi, dupa anul 1887, cand au fost aduse si asezate la locul unde se pastreaza si astazi".  

Desi Sfanta Cuv. Parascheva este sarbatorita in intreaga Patriarhie Romana, in Moldova se bucura de cea mai mare cinstire. "Sfanta Parascheva ocroteste Moldova, ea fiind numita in acatistul scris special pentru ea ca "luminatoare casnica a Moldovei". Este foarte cinstita, in special, in Moldova, desi ea si ziua ei de pomenire este praznuita in intreaga Biserica Ortodoxa Romana, dar este in special cinstita in Moldova pentru ca ea, de mai bine de trei secole si jumatate, ocroteste Moldova, in primul rand. In al doilea rand, asa cum se cunoaste, moldovenii au o evlavie deosebita la Dumnezeu, la Maica Domnului si la sfinti. In Moldova se afla cel mai mare numar de manastiri, precum si de monahi si monahii, din intreg cuprinsul Patriarhiei Romane, si ma gandesc ca aceasta este o relatie intre Moldova si Sfanta Parascheva pentru ca ea insasi a fost o Cuvioasa, si in Moldova monahismul dintotdeauna a fost la inaltime, dand o serie de sfinti cuviosi cinstiti pana astazi. Tot in Moldova se afla foarte multe biserici inchinate Sfintei Parascheva", a adaugat pr. conf. dr. Ion Vicovan.

Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotarata de catre membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1955. Tot atunci a fost stabilita si data de praznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

 

.

14 Octombrie 2006

Vizualizari: 3022

Voteaza:

Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE