BOR il praznuieste astazi, pentru prima data, pe Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei


Canonizarea Sfantului Dosoftei a fost aprobata in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Proclamarea oficiala a canonizarii Sf. Dosoftei a avut loc la Iasi pe data de 14 octombrie, in prezenta PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Cum a fost sarbatorit astazi Sf. Dosoftei la Catedrala miropolitana din Iasi, ne-a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: 'El este cinstit, in primul rand, in Catedrala mitropolitana din Iasi care este, asa dupa cum afirma primul ei ctitor, stralucitul Mitropolit Veniamin Costachi, Maica bisericilor din Moldova.
Este prima dintre bisericile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, ale Arhiepiscopiei Iasilor si, de aceea, in primul rand la Catedrala mitropolitana, incepand cu slujba Vecerniei, cu frumoasele cantari ale Vecerniei si ale Litiei si, apoi, urmand cu Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, prin toate acestea fiind cinstit acest mare ierarh, acest mare mitropolit al Moldovei, care straluceste in sirul mare si important al mitropolitilor Moldovei. Nadajduim ca in viitor, cu darul lui Dumnezeu, si alti sfinti vor urca in sirul mitropolitilor Moldovei, adica si alti ierarhi dintre mitropolitii Moldovei vor urca in calendar spre cinstire'.

Sfantul Mitropolit Dosoftei s-a nascut in anul 1624, in Suceava, a invatat la Iasi, apoi la scoala Fratiei Ortodoxe din Lvov, unde a facut studii umaniste. A intrat in monahism la Manastirea Probota, in anul 1648, a fost ales episcop la Husi, apoi la Roman. A fost mitropolit al Moldovei intre anii 1671-1674 si in perioada 1675-1686. In toamna anului 1696 a fost dus in Polonia de ostile regelui Jan Sobieski, unde a ramas pana la sfarsitul vietii. Prin ce s-a remarcat Sfantul Ierarh Dosoftei de-a lungul vietii ne-a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei: 'Sfantul Ierarh Dosoftei a fost unul dintre marii mitropoliti pe care i-a avut Biserica din Moldova, in rastimpul celor 600 de ani de cand Biserica din Moldova a fost recunoscuta de catre Patriarhia de Constantinopol. Prin ce a stralucit Sfantul Dosoftei? Se stie ca a fost parintele poeziei romanesti, autorul 'Psaltirii in versuri', autorul 'Vietii si petrecerii sfintilor', in care a vorbit ca nimeni altul despre sfintii din Sinaxar, pentru ca despre multi dintre ei nu erau informatii. De asemenea, Sfantul Dosoftei este autorul Liturghiei in limba poporului, in limba vorbita si, de asemenea, Sfantul Dosoftei a gustat din durerea, din amaraciunea exilului. El si-a sfarsit zilele departe de tara, departe de pamantul acesta pe care l-a iubit. Sfintele sale moaste se afla inca tainuite intr-un loc din Ucraina, ele urmand, cu darul lui Dumnezeu, sa revina pe pamantul Moldovei, daca se vor gasi'.

Motivele pentru care Sfantul Mitropolit Dosoftei a fost canonizat sunt numeroase. Parintele conf. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae', din Iasi, ne-a amintit cateva dintre ele: 'Biserica a avut in vedere dimensiunea spirituala, teologica, a acestei mari personalitati de la sfarsitul veacului al XVII-lea. Motivele care au condus la canonizarea lui au fost mai multe, insa as aminti doar unele dintre ele: el a fost un mare cunoscator si iubitor al Sf. Scripturi. In al doilea rand, a fost un mare cunoscator si iubitor al Sf. Parinti. Aici as aminti ca, la Iasi, a tiparit in patru volume, in perioada 1682-1686, 'Viata si petrecerea sfintilor'. Al treilea element: a fost un slujitor devotat si iubitor al Sf. Liturghii si al Epiclezei, in special. Din aceasta perspectiva, as aminti traducerea, prima facuta de un ierarh, a Sf. Liturghii, la Iasi, in 1679.
Al patrulea element: a fost un aparator si fidel traitor al dreptei credinte'.
.

13 Decembrie 2005

Vizualizari: 1966

Voteaza:

BOR il praznuieste astazi, pentru prima data, pe Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE