Concertul national anual de muzica psaltica, editia a XVII-a

Centrul de Studii Bizantine Iasi, in colaborare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, a organizat vineri, 7 mai, in Sala 'Dr. Iustin Moisescu' a Centrului eparhial Iasi, concertul national anual de muzica psaltica, editia a XVII-a. Manifestarea a avut loc cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Au participat Corul 'Altarul' al Catedralei mitropolitane din Iasi, Corul 'Ichos' al elevilor de la Liceul de Arta 'Octav Bancila' din Iasi, Corul 'Theologus' al Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae' din Iasi, Corul 'Basileus' al Seminarului Teologic Liceal Ortodox 'Sf. Vasile cel Mare' din Iasi, Corul 'Mira' al Bisericii 'Sf.

Nicolae' - Domnesc din Iasi, Corul barbatesc 'Mitropolitul Iosif Naniescu' al Facultatii de Teologie Ortodoxa iesene, Corul 'Anghelos' al Manastirii 'Sf. Trei Ierarhi' din Iasi si Corul 'Floraria' al Universitatii de Arte 'George Enescu' din Iasi. 'Scopul organizarii concertului a fost acela de a ne aduna sa cantam impreuna pentru ca sunt multi tineri care alcatuiesc aceste grupuri si care vor sa-si spuna cuvantul inaintea lui Dumnezeu. Ei se adreseaza lui Dumnezeu in primul rand in biserica.

Tinerii au cautat sa cante din ce in ce mai bine fara sa pornim de la ideea de concurs. Au avut cateva modele in Iasi, pr. prof. Florin Bucescu, care i-a invatat litera cantarii la seminar, si arhim. Clement Haralamb, care, prin felul cuviosiei sale de a canta, a zugravit din plin sufletul acestor tineri prin smerenie, curatie, incredere in Dumnezeu, daruire totala, uitare de sine. Cand parintele Clement slujea, reusea de fapt sa ne apropie pe toti de aceasta stare de uitare de sine. La sfarsitul slujbelor eram fericiti, impliniti, eram ai lui Dumnezeu. Astfel cautam sa prelungim starea aceasta cat ne sileau puterile. Tinerii care au cantat ne-au produs o mare bucurie si o inflorire sufleteasca dupa o zi epuizanta', a spus dr. Gabriela Ocneanu, director stiintific al Centrului de Studii Bizantine Iasi si profesor la Universitatea de Arte 'George Enescu' din Iasi, care ne-a mai relatat faptul ca, de-a lungul timpului, concertele de muzica psaltica s-au bucurat de binecuvantarea PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. 'Suntem bucurosi pentru ca si Inalt Preasfintitul Parinte Teofan ne-a primit si ne-a gazduit in aceasta frumoasa sala si in familia ortodoxa din Moldova. In acelasi timp, parintele arhimandrit Clement a tinut legatura cu noi si asta ne-a creat un stimulent', a mai adaugat dr. Gabriela Ocneanu. Dirijorii corurilor participante au primit din partea organizatorilor diplome de participare si cate o icoana cu Maica Domnului - Prodromita de la Sfantul Munte Athos. (C.
CIOFU)

Sursa: mmb.ro

.

11 Mai 2010

Vizualizari: 629

Voteaza:

Concertul national anual de muzica psaltica, editia a XVII-a 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE