Doua biserici din Capitala inchinate Sf. Antonie cel Mare se afla in sarbatoare

 Biserica "Sf. Antonie" Curtea-Veche isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Biserica, monument istoric, a fost zidita de catre voievodul Mircea Ciobanu, intre anii  1558 - 1559, pe zidurile fostei biserici, inaltata initial de Mircea cel Batran. De-a lungul timpului, actuala biserica a trecut prin mai multe transformari. Dupa cutremurul din anul 1977, biserica a fost restaurata si s-au facut mai multe lucrari de consolidare. Slujba sfintirii lucrarilor de reinnoire a avut loc in ziua de 17  ianuarie 1983, fiind oficiata de catre PS Episcop Roman Ialomiteanul, vicarul Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Mai multe amanunte despre istoria Bisericii "Sfantul Antonie Curtea-Veche" din Bucuresti  ne-a oferit parintele paroh Romulus Stanculescu: "Biserica Sf. Antonie Curtea Veche a fost numita asa pentru ca era in jurul  Curtii Domnesti, era biserica voievodala. La inceput a avut hramul de Bunavestire, pentru ca atunci cand a fost zidita de catre Mircea Ciobanu, in anii 1558 - 1559, i-a dat hramul de Bunavestire. Hramul Sf. Antonie, adica al doilea hram, l-a primit in 1847, cand a fost un incendiu devastator care a distrus tot centrul Bucurestilor, chiar si biserica care purta hramul Sf. Antonie cel Mare sau biserica puscariasilor. Intrucat egumenul Visarion, rascolind in cenusa la acea biserica sa vada daca mai gaseste ceva a descoperit numai icoana Sf. Antonie, icoana hramului de acolo, care a luat-o, a dat-o pictorului Lecca, dupa cum spune dansul, un stralucit profesor de desen si pictor la vremea respectiva, care a curatit-o, a luat-o si a asezat-o aici, langa icoana Buneivestiri. De la 1852, cand s-a facut resfintirea bisericii dupa incendiu, poarta si hramul de Sfantul Antonie. Documentele spun ca ar fi existat si o alta biserica, mai veche,  zidita de Mircea cel Batran, intemeietorul Curtii Domnesti, 1398 - 1401, si pe zidurile acele biserici, Mircea Ciobanu a construit actuala biserica".

Biserica "Sf. Antonie" din cartierul bucurestean Colentina se afla in sarbatoare

Lucrarile de ridicare a acestui lacas au inceput in anul 1944, dar au fost sistate doi ani mai tarziu. Constructia bisericii a fost reluata in anul 1968, sfintirea avand loc in data de 17 ianuarie 1991, dupa cum ne-a spus parintele paroh Mihail Cristescu: "Este inceputa in 1944 si a durat pana in 1946, cand s-a pus temelia si au inceput lucrarile. In 1968 slujeam intr-o capela si cautam sa obtinem aprobare pentru noua biserica, autorizatie pe care am primit-o in luna septembrie acelasi an.
Din 1968 pana in 1991 s-a lucrat la biserica, aceasta fiind prima biserica pe care PF Parinte Patriarh Teoctist a tarnosit-o".

.
Pe aceeaşi temă

26 Septembrie 2012

Vizualizari: 3737

Voteaza:

Doua biserici din Capitala inchinate Sf. Antonie cel Mare se afla in sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul antonie cel mare

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE