Expozitie de arta si cultura ortodoxa din cinci manastiri moldave la Muzeul Satului

La Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucuresti are loc, in perioada 28 octombrie-27 noiembrie 2009, expozitia „Marturii de arta si cultura ortodoxa din manastiri reprezentative ale Arhiepiscopiei Iasilor: Varatec, Bistrita, Secu, Pangarati si Vorona, sec. XVI-XIX“. Expozitia al carei vernisaj a avut loc joi, 29 octombrie 2009, se desfasoara in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei avand binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

In cadrul expozitiei sunt prezentate Manastirile Varatec, Bistrita, Secu, Pangarati si Vorona din Arhiepiscopia Iasilor. Cele cinci manastiri au fost alese pentru ca sunt amplasate in preajma unor paduri sau a unor zone rurale.

Acesta a fost criteriul dupa care Muzeul Satului a ales sa prezinte aceste lacasuri de inchinaciune in cadrul expozitiei. Bucurestenii pot vedea piese reprezentative din secolele XVI-XIX ale artei eclesiastice romanesti. “Au fost expuse in primul rand icoane, argintarie, textile si carti. Este un fond de reprezentativitate nationala. Timp de o luna de zile expozitia este la dispozitia publicului Muzeului Satului”, a spus dr. Sebastian Duicu de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“.

Vernisajul expozitiei „Marturii de arta si cultura ortodoxa din cinci manastiri reprezentative ale Arhiepiscopiei Iasilor: Varatic, Bistrita, Secu, Pangarati si Vorona, secolele XVI-XIX” a avut loc pe 28 octombrie 2009. La acest eveniment au participat 13 ierarhi ai Bisericii noastre. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a amintit in cuvantul sau faptul ca “icoana, potirul, candela sunt obiecte care isi au locul in biserica”. “Ele au fost faurite, au fost create pentru a-i ajuta pe arhierei, preoti, calugari sau credinciosi sa se apropie de Dumnezeu. Daca intre timp acestea au devenit si obiecte de arta, pe langa scopul lor liturgic, cu atat mai bine, adaugandu-se ceva la valoarea initiala fundamentala”, a spus IPS Teofan. Au mai fost sustinute alocutiuni de catre prof. univ. dr. Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Satului, academicianul Razvan Theodorescu, Vasile Timis,secretar de stat la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, si de dr. Sebastian Duicu.

Sursa: mmb.ro

.

04 Noiembrie 2009

Vizualizari: 480

Voteaza:

Expozitie de arta si cultura ortodoxa din cinci manastiri moldave la Muzeul Satului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE