Hramul Manastirii Alexandru Vlahuta

Credinciosii din judetul Vaslui au fost prezenti, miercuri, de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului la hramul Manastirii Alexandru Vlahuta din judetul Vaslui. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de PS Corneliu, Episcopul Husilor.

In fiecare an, Manastirea "Nasterea Maicii Domnului“ - Alexandru Vlahuta reprezinta loc de pelerinaj pentru sute de credinciosi care vin sa participe la hramul acestei obsti monahale. Sfanta Liturghie a fost savarsita de Preasfintitul Parinte Corneliu, alaturi de un sobor de 20 de preoti si diaconi, pe un podium special amenajat in apropierea bisericii. Dupa momentul impartasirii clericilor, Preasfintia Sa a rostit un ziditor cuvant de invatatura privitor la semnificatiile acestei sarbatori si a explicat celor prezenti importanta acestei perioade liturgice, marcata de inceputul noului an bisericesc, in care prima sarbatoare este inchinata Nasterii Maicii Domnului.



In timpul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a savarsit hirotonia intru ierodiacon a monahului Iacob Ungureanu, vietuitor al acestui asezamant monahal. La final, Preasfintitul Parinte Corneliu a savarsit slujba de instalare a noului staret al acestei manastiri, in persoana ieromonahului Zaharia Curteanu. Tot cu acest prilej, noul staret al acestei manastiri a fost hirotesit protosinghel, ca urmare a aprobarii date de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Dupa slujba de instalare si hirotesie, Preasfintitul Parinte Corneliu a vorbit credinciosilor prezenti despre importanta staretului in viata unei obsti monahale, accentuand responsabilitatea duhovniceasca, dar si cea administrativa pe care trebuie sa o indeplineasca un staret. In continuare, Parintele Episcop a prezentat asteptarile sale legate de persoana noului staret, a felicitat obstea pentru toate lucrarile realizate si a multumit parintelui protosinghel Hristodulos Popa, fostul staret al manastirii, pentru eforturile depuse in cei noua ani de cand s-a infiintat aceasta manastire. Protosinghelul Zaharia Curteanu, staretul manastirii, a multumit ierarhului pentru prezenta, pentru bucuria oferita numerosilor credinciosi prezenti prin slujirea Sfintei Liturghii, adresand Preasfintiei Sale urari de viata indelungata, sanatate si realizari in slujirea acestei stravechi eparhii. Totodata, a multumit pentru increderea acordata prin numirea sa ca staret al acestei manastiri, asigurandu-l de toata ascultarea si de faptul ca va depune toate eforturile pentru finalizarea lucrarilor in desfasurare si bunul mers al acestei manastiri. In dupa-amiaza aceleiasi zile, Preasfintia Sa a efectuat vizite canonice la manastirile Bogdanita si Floresti din cadrul Protopopiatului Barlad.

Biserica „Nasterea Maicii Domnului“, unica in tara

Manastirea Alexandru Vlahuta are o obste de 17 vietuitori, fiind una dintre cele mari manastiri de calugari din cuprinsul Episcopiei Husilor. A fost ridicata pe un deal care strajuieste satul cu acelasi nume si are ca hram praznicul Nasterii Maicii Domnului. Lucrarile de constructie a acestei manastiri au inceput in anul 2001, atunci cand o fiica a satului Alexandru Vlahuta, Rodica Colomei, a donat pamantul pe care se afla acum complexul monahal. Piatra de temelie a fost pusa in luna mai a anului 2002, in Duminica Tomii, de catre PS Corneliu, pe atunci Arhiereu-Vicar al Eparhiei Husilor. Pe 7 septembrie 2003 a fost sfintit paraclisul cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae“ si corpul de chilii, iar in anul 2006 au inceput lucrarile de constructie a bisericii mari, cu hramul „Nasterea Maicii Domnului“ si „Sf. Mare Mucenic Gheorghe“, care s-au finalizat intr-un timp record. In prezent, biserica mare este pictata integral in exterior doar cu sfinti romani, fiind unica in tara, iar in interior lucrarile de pictura sunt in plina desfasurare. (pr.
Marin Tudorica)

Sursa: mmb.ro

.

10 Septembrie 2010

Vizualizari: 1654

Voteaza:

Hramul Manastirii Alexandru Vlahuta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE