Inceput de an scolar cu slujbe de multumire, la seminariile teologice

Cu prilejul inceperii anului scolar 2009-2010, in seminariile teologice ortodoxe din Mitropolia Moldovei si Bucovinei au fost oficiate slujbe de Te Deum si s-au citit rugaciuni speciale. Pentru ca anul scolar a coincis cu ziua de praznuire a Inaltarii Sfintei Cruci, in paraclisele scolilor de teologie a fost savarsita, in urma cu doua zile, Sfanta Liturghie.
Anul scolar 2009-2010 la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt a inceput luni, 14 septembrie 2009, cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfantul Ioan Iacob“ si „Sfantul Vasile cel Mare“. Dupa slujba de Te Deum, elevii au inceput cursurile. „Seminaristii au intampinat acest inceput de an scolar cu emotii, pentru ca se intalnesc cu profesorii si colegii lor, avand nadejdea ca Dumnezeu binecuvinteaza, noi trebuind sa ne facem datoria“, a declarat pr.

Ioan Mihoc, directorul seminarului nemtean.

In capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Vasile cel Mare“ din Iasi au fost oficiate luni, 14 septembrie 2009, slujba Utreniei si Sfanta Liturghie, iar la final a fost savarsita o slujba de Te Deum pentru inceputul anului scolar. La Te Deum a participat protos. Hrisostom Radasanu, consilier pe probleme de Invatamant al Centrului Eparhial Iasi, si pr. prof. dr. Vasile Nichita, inspector de Religie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.

Cursurile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ din Piatra Neamt au debutat cu oficierea Aghezmei mici, urmata de slujba Te Deum-ului. „Dirigintii au preluat cele patru clase, prezentandu-le comunicarile de maxima importanta pentru bunul mers al inceperii cursurilor scolare, urmand ca, dupa Consiliul profesoral, sa parcurgem la elaborarea regulamentului de ordine interioara“, ne-a relatat pr. Dan Ioan Cojan, directorul Seminarului „Sf. Imp. Constantin si Elena“ din Piatra Neamt.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, la Seminarul „Sfantul Ioan Iacob de la Neamt“ din Dorohoi a avut loc festivitatea de deschidere a noului an scolar 2009-2010, in capela seminarului, la care au participat toti profesorii si elevii. La slujba de Te Deum s-a citit cuvantul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la inceperea noului an scolar.

De Inaltarea Sfintei Cruci a inceput un nou an scolar si la Seminarul „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botosani. La clasa a IX-a sunt doua clase de elevi, iar la „Gradinita ingerasilor“ s-au format alte doua grupe de prescolari pe langa cele existente. „Scoala noastra este una de referinta, toate clasele fiind frumos amenajate. Demn de mentionat e faptul ca copiii de la gradinita noastra au fost impartasiti inainte de inceperea programului“, a declarat pr. Grigore Diaconu, directorul Seminarului „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botosani.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfanta Cuvioasa Parascheva“ de la Manastirea Agapia anul scolar 2009-2010 a inceput cu slujba Sfintei Liturghii in paraclisul seminarului, la care au participat elevele si profesorii seminarului. Apoi, a avut loc slujba de Te Deum, in cadrul careia s-au citit rugaciuni de binecuvantare. Elevele au mers, mai apoi, in salile de clasa, unde s-au intalnit cu profesorii diriginti.

Elevii Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava au participat luni la deschiderea noului an scolar, care a debutat cu slujba Aghezmei si cea a Te Deum-ului in paraclisul scolii. La slujba a asistat si IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care a rostit un cuvant de invatatura. La final, salile de clasa si camerele seminaristilor au fost stropite cu Agheazma.

Noul an scolar la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sfantul Ioan Gura de Aur“ din Husi a inceput luni cu slujba de Te Deum oficiata de PS Corneliu, Episcopul Husilor, dupa Sfanta Liturghie de la Catedrala episcopala din Husi. Elevii au mers apoi la clase, unde s-au intalnit cu dirigintii.

La deschiderea anului scolar de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Roman, ce a avut loc in urma cu doua zile, a participat si PS Ioachim Bacauanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, preoti profesori, autoritati locale si elevi. Slujba de Te Deum a fost oficiata de pr. Ionel Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Sursa:mmb.ro

.

16 Septembrie 2009

Vizualizari: 1344

Voteaza:

Inceput de an scolar cu slujbe de multumire, la seminariile teologice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE