IPS Parinte Mitropolit Daniel sarbatoreste implinirea a 55 de ani de viata

 

IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, sarbatoreste astazi, 20 iulie 2006, implinirea a 55 de ani de viata. Cu acest prilej, la Catedrala mitropolitana din Iasi, la finalul Sfintei Liturghii a fost oficiata o slujba de Te-Deum. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, a evidentiat activitatea bogata pe care IPS Parinte Mitropolit Daniel a desfasurat-o din anul 1990 si pana in prezent: 'In acesti ultimi 16 ani de lucrare duhovniceasca, Mitropolitul sarbatorit astazi la implinirea celor 55 de ani ai Sai, a pus mult suflet si a lucrat cu sarg in via Domnului. IPS Parinte Mitropolit Daniel, ajutat de peste 1000 de preoti de enorie, ajutat de slujitorii celor 110 manastiri care, in 1990, nu erau decat in jur de 30, incat numarul lor s-a inmultit de patru ori in aceasta perioada. S-a infiintat aici o Facultate de Teologie, apoi mai multe Seminarii Teologice in cuprinsul eparhiei, s-au infiintat numeroase parohii noi.

La Centrul eparhial activitatea a fost mult diversificata, sectoare noi, oameni tineri care si-au daruit tineretea lor si stradaniile lor pentru inflorirea Bisericii, o tipografie noua la Manastirea Golia, institutii noi pe tot cuprinsul eparhiei, protopopiate noi, insa n-as putea uita studioul de Radio Trinitas care acum acopera aproape 3/4 din teritoriul tarii si datorita caruia, in fiecare zi, Sf. Liturghie se transmite din Catedrala mitropolitana pentru a putea asculta Liturghia si cei care nu pot ajunge la biserica'. Astazi, in ziua aniversarii celor 55 de ani de viata, IPS Parinte Mitropolit Daniel a asistat la slujba Sfintei Liturghii oficiate la Manastirea 'Sf. Pantelimon' de la Lacul Sarat, unde a rostit un cuvant de invatatura.

 

Personalitatea IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

 

IPS Dr. Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a nascut la data de 20 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, ca al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea. Scoala primara a urmat-o in satul natal, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic, judetul Timis. In anul 1966 a inceput cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le-a continuat in municipiul Lugoj, la Liceul 'Coriolan Brediceanu'. Dupa absolvirea examenului de bacalaureat a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, unde a obtinut diploma de licenta in teologie. In perioada 1974-1976 a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, sub indrumarea pr. prof. dr. Dumitru Staniloae. Si-a continuat studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea 'Albert Ludwig' din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania). In data de 15 iunie 1979, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si-a sustinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, sub indrumarea a doi reputati profesori francezi si a primit calificativul maxim. IPS Sa a devenit astfel doctor al Universitatii din Strasbourg. O forma largita a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea mentorului Sau, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, si a fost sustinuta la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti sub titlul: 'Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala'. In urma sustinerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor in teologie ortodoxa, de asemenea, cu calificativul maxim. In perioada 1980-1988 a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Geneva, si profesor asociat la Geneva si Fribourg in Elvetia.

 

In 1987 a intrat in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele 'Daniel', avandu-l ca nas de calugarie pe Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Un an mai tarziu a indeplinit functiile de consilier patriarhal, director al Sectorului 'Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic' si conferentiar la catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti. In martie 1990 a fost ales si hirotonit Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar in iunie acelasi an a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Din 1992 este profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae' din cadrul Universitatii 'Al. I. Cuza' - Iasi, reprezentant al Comisiei Sinodale Nationale pentru Educatia Religioasa, presedinte al Comisiei Teologice si Liturgice a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, membru fondator si membru de onoare al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. De asemenea, din 1990, IPS Parinte Mitropolit Daniel este membru al Prezidiului si Comitetului Central al Conferintei Bisericilor Europene, vicepresedinte al celei de-a II-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene din Graz, 1997, si membru titular al Academiei Internationale de Stiinte Religioase de la Bruxelles.

 

Dintre distinctiile primite de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de-a lungul timpului amintim: premiul 'Emanuel Heufeder' in Germania, Ordinul 'Serviciul Credincios in rang de Mare Cruce' acordat de catre Presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, in 2000, premiul ecumenic al Institutului 'Sf. Nicolae' din Bari, Italia, premiul 'Pro Humanitatae' acordat la Berlin, in 2002, de catre Fundatia Europeana pentru Cultura 'Pro Europa' din Freiburg, Doctor Honoris Causa al Universitatii Catolice 'Sacred Heart', S.U.A., Senator de onoare al Universitatii 'Dunarea de Jos' din Galati, in 2003, si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte 'George Enescu' din Iasi, eveniment petrecut in luna ianuarie a acestui an (2006).

 

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, este si fondatorul a numeroase institutii dintre care amintim: Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae' din Iasi, Seminarele Teologice Ortodoxe de la Manastirea Agapia, Botosani, Dorohoi, Iasi si Piatra Neamt, Academia Laica 'Sf. Ioan de la Neamt', Manastirea Neamt, Centrul Cultural-Pastoral 'Sf. Daniil Sihastru'-Durau, Institutul Ecumenic 'Sf. Nicolae'-Iasi, Centrul de Conservare si Restaurare a Patrimoniului Religios 'Resurrectio', si altele. IPS Parinte Mitropolit Daniel este si fondator de publicatii religioase. Amintim aici 'Vestitorul Ortodoxiei'-periodic de informatie bisericeasca, teologie si spiritualitate al Patriarhiei Romane, si 'Candela Moldovei'-buletinul oficial al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. IPS Daniel a organizat, de asemenea, numeroase simpozioane, colocvii, congrese nationale si internationale, si organizeaza permanent programe culturale, educative si filantropice.

 

IPS Parinte Mitropolit Daniel i se datoreaza si aducerea moastelor unor sfinti si a unor relicve sfinte la Iasi si in eparhiile sufragane ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, precum fragmentul din lemnul Sfintei Cruci care se pastreaza la Manastirea 'Xiropotamu' din Muntele Athos-Grecia, moastele Sfantului Apostol Andrei de la Patras-Grecia sau moastele Sf. Ioan Casian de la Marsilia-Franta. IPS Sa a participat la peste 200 de simpozioane, congrese si conferinte teologice internationale, aducand contributii importante in rezolvarea problemelor dezbatute in cadrul acestor intruniri. In ceea ce priveste activitatea stiintifica si publicistica a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, putem spune ca a publicat peste 500 de studii, articole, cuvantari si prefete in limba romana, peste 100 de studii si articole in limbile franceza, engleza si germana in reviste si volume colective din strainatate. IPS Parinte Mitropolit Daniel este si autorul unor carti teologice de o importanta deosebita.

.

21 Iulie 2006

Vizualizari: 1911

Voteaza:

IPS Parinte Mitropolit Daniel sarbatoreste implinirea a 55 de ani de viata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE