Moastele Sf. Cuv. Parascheva si ale Sf. Ap. Pavel au fost readuse aseara, in procesiune solemna, in Catedrala mitropolitana din Iasi


IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si soborul de preoti si diaconi au iesit aseara, in jurul orelor 18.15, in fata Catedralei mitropolitane din Iasi si au purtat in procesiune raclele cu sfintele moaste in jurul acestui sfant locas de cult, in cantari din Acatistele celor doi sfinti. Moastele Sf. Cuv. Parascheva si ale Sf.

Ap. Pavel au fost apoi asezate in baldachinul special amenajat in Catedrala mitropolitana. In cadrul cuvatului de invatatura rostit langa racla cu moastele Sf. Cuv. Parascheva si langa  moastele Sf. Ap. Pavel, IPS Mitropolit Daniel a remarcat credinta deosebita a pelerinilor care au stat si stateau la rand pentru a se inchina moastelor Sf. Cuv. Parascheva si Sf. Ap. Pavel aratand ca, prin dialogul intre ei, se pot intari in credinta: 'Am observat ca de fapt credinciosii acestia, noi toti, aducem cu noi foarte multe sperante, asa cum s-a auzit la radio, si anume credinciosii spuneau cand au fost intrebati: 'Cu ce ganduri veniti aici'?, si au raspuns: 'Cu gandul sa ne dea Dumnezeu sanatate, noua si copiilor nostri care n-au putut veni aici, si pace, si liniste, si mai multa iubire si mai multa intelegere intre oameni, in tara si in lume'. Deci, oamenii, cu dorinte de sanatate si mantuire, de ajutor, de sprijin in viata lor, pentru ca foarte adesea, pentru foarte multi oameni, viata este destul de grea, se simte nevoia unui ajutor, iar cand primesc ajutorul acesta, evlavia si dragostea lor fata de sfinti sporeste, de aceea exista vorba in popor: 'Nu te rogi sfantului care nu te ajuta, dar te vei ruga toata viata sfantului care te ajuta'. La acest pelerinaj oamenii nu aduc numai cereri, numai dorinte de implinit, ci multi dintre ei aduc multumire lui Dumnezeu. Unii spuneau: 'Am venit sa multumim Cuvioasei Parascheva ca ne-a ajutat'. Stand la rand, credinciosii vorbesc intre ei si multi isi spun necazurile, ca au un copil bolnav, un sot plecat la munca in strainatate, ca au o problema cu casa, probleme multe cu saracia. Altii spun problemele lor, si asa isi impartasesc grijile, necazurile, dar si sperantele si, mai ales, cei care au fost ajutati de Sf. Cuv. Parascheva, cand marturisesc ei ajutorul Sfintei in viata lor, sunt foarte ascultati si asa se transmit sperante, credinte din credinta celor mai tari, si pelerinii isi impartasesc sperantele, dar, in acelasi timp, ofera si primesc; ofera experienta credintei sau primesc de la altii experienta unei credinte mai puternice'.

IPS Mitropolit Daniel a reamintit si despre proclamarea canonizarii Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, in ziua de pomenire a Sf. Cuv. Parascheva: 'Bucuria noastra s-a amplificat cand, in prezenta PF Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei si in prezenta multor ierarhi, membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost de hramul Cuv. Parascheva, in ziua de 14 octombrie, proclamat ca sfant, canonizat, Sf. Ierarh Dosoftei al Moldovei. Astfel, cei trei sfinti: Sf. Ap. Pavel, Apostolul Neamurilor, vas ales al lui Hristos, Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si calauza pelerinilor, si Sf. Ierarh luminat si inspirat de Dumnezeu in talcuirea Scripturilor si a Sf. Liturghii, Sf. Dosoftei, in prezenta lor noi ne-am bucurat si am simtit harul lui Dumnezeu lucrator in inimile oamenilor'.

IPS Mitropolit Daniel a multumit invitatilor si celor care au facut posibila buna desfasurare a sarbatorii hramului din acest an: 'Dorim sa multumim si tuturor celor care au contribuit la organizarea si infrumusetarea acestui hram binecuvantat de Dumnezeu. Mai intai, multumim PF Parinte Patriarh Teoctist, tuturor ierahilor care au venit aici, in mod deosebit IPS Mitropolit Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania, din Grecia, si insotitorilor lui, dar si tuturor parintilor de la Catedrala, din manastiri, ale staretilor care au vegheat aici, zi si noapte, incepand din data de 12 octombrie cand au fost scoase moastele Sf. Ap. Pavel si ale Sf. Cuv. Parascheva pe esplanada din fata Catedralei, si multumim si felicitam pe toti cei care au contribuit aici la buna desfasurare a ceremoniilor, ma refer, in primul rand, la multimea jandarmilor care au fost nu numai treji si saritori, ci si priceputi si foarte amabili cu credinciosii si cu clerul si am admirat progresul de la an la an care s-a realizat in organizarea hramului.
Sigur, multumim si celorlalti care au ajutat, autoritati, dar, in special, greul l-au dus parintii de la Catedrala, parintii care s-au perindat, staretii si preotii de la racla si jandarmii care au mentinut ordinea.

.

17 Octombrie 2005

Vizualizari: 2020

Voteaza:

Moastele Sf. Cuv. Parascheva si ale Sf. Ap. Pavel au fost readuse aseara, in procesiune solemna, in Catedrala mitropolitana din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE