Sambata, va avea loc comemorarea parintelui Cleopa, la Manastirea Sihastria


Parintele arhimandrit Cleopa Ilie va fi comemorat incepand de sambata, 26 noiembrie, la Manastirea Sihastria cu prilejul implinirii, pe 2 decembrie, a 7 ani de la trecerea sa la Domnul. Dupa ce IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va oficia slujba Sfintei Liturghii, vor avea loc doua lansari de carte aparute la Editura Trinitas, prezentarea unui CD si a unui film documentar toate dedicate parintelui arhimandrit Cleopa. In acelasi cadru va fi prezentata si o medalie comemorativa realizata cu prilejul aniversarii a 350 de ani de la infiintarea Manastirii Sihastria. Amanunte despre felul in care a pregatit Institutul Cultural Misionar Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei comemorarea parintelui Cleopa ne-a oferit parintele Nicolae Dascalu, directorul Institutului si consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: 'Vom lansa doua volume.Primul dintre acesta este o carte scrisa de parintele ieromonah Petru Balan de la Manastirea Sihastria si se numeste 'Credinta ortodoxa in opera parintelui Cleopa', iar cea de-a doua carte se numeste 'Parintele Cleopa - prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor', care este o carte de marturii venite din partea unor ierarhi, a unor preoti, a unor credinciosi, prieteni care l-au cunoscut pe parintele Cleopa si fiecare dintre acestia vin cu o marturie personala.
De asemenea, vom fi prezenti si cu CD-ul realizat la Radio Trinitas, un CD numit cu cuvintele parintelui Cleopa, 'Manca-v-ar raiul!' Sunt predici duhovnicesti, cuvinte de invatatura pe care parintele le-a rostit cu diferite prilejuri. De asemenea, va fi vizionat un film documentar realizat in studioul de productie Trinitas TV, de la Manastirea Golia. De asemenea, va fi prezentata o medalie comemorativa care are pe o fata chipul parintelui Cleopa si, pe cealalta, imaginea bisericii noi de la Manastirea Sihastria, pentru ca anul acesta Manastirea Sihastria aniverseaza 350 de ani de la infiintare'.

Si Manastirea Sihastria se pregateste pentru primirea oaspetilor care vor fi prezenti sambata la comemorarea parintelui arhimandrit Cleopa Ilie. Pe langa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovi si Bucovinei, si alti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la Manastirea Sihastria sunt asteptati sambata numerosi monahi, preoti si credinciosi. Detalii ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarhul cultural al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor: 'Manastirea Sihastria, locul in care parintele a vietuit atatia ani, locul unde a fost la inceput calugar, apoi indrumator al obstii si, in ultimii trei zeci si ceva ai vietii, duhovnic, se pregateste de multa vreme pentru acest eveniment. In primul rand, obstea de la Sihastria este pregatita sa primeasca oaspeti, pe de o parte slujitori ai Bisericii, pentru ca acolo sunt asteptati ierarhi, monahi, preoti de mir, dar si foarte multi credinciosi. Si-au anuntat deja prezenta la manastirea parintelui Cleopa, pe langa IPS Mitropolit Daniel, cel care este Chiriarhul locului, si alti arhierei din Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, ca si la inmormantarea parintelui Cleopa atunci cand manastirea a cunoscut cel mai mare numar de credinciosi care au fost vreodata prezent in aceeasi zi acolo, sunt sigur ca si cu acest prilej, pe langa slujitorii sfintelor altare, pe langa monahi si monahii, vor veni credinciosi din diferite locuri. Acolo va avea loc Sf. Liturghie arhieresca, apoi parastasul de pomenire si celelalte momente comemorative'.

Nascut in 1912, in localitatea Sulita, din judetul Botosani, parintele arhimandrit Cleopa Ilie a devenit calugar in anul 1937, la Manastirea Sihastria, iar mai tarziu a fost hirotonit diacon si preot. A fost staret la Manastirea Sihastria si o perioada la Manastirea Slatina. Parintele arhimandrit Cleopa Ilie este unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici din Biserica Ortodoxa Romana. Actualul staret al Manastirii Sihastria, parintele arhimandrit Victorin Oanele, ne-a spus cum se comporta parintele Cleopa cu oamenii din intreaga tara care veneau sa-i ceara sfatul sau, dar si cu fratii din manastire: 'Niciodata nu a refuzat tinand cuvant de invatatura, niciodata n-a refuzat sa dea un sfat, niciodata nu a refuzat tinand cuvant de invatatura la cei tulburati si aceia se linisteau. Ceea ce spunea parintele era sfant. A fost un mare om pentru noi, pentru obstea noastra si ne-a marcat foarte mult pe noi. Venea foarte mult tineret si mult popor ca sa-l asculte pe parintele Cleopa, care era si bolnav, dar cand predica el rasuna valea. Nu refuza pe nimeni si pe toti ii mangaia, pe toti ii sfatuia adresand cuvantul ?manca-v-ar raiul?, la toti'.

Parintele arhimandrit Vitalie Danciu, staretul Manastirii Golia, din Iasi, si directorul Tipografiei Trinitas, ne-a spus cum l-a cunoscut pe parintele Cleopa si cum i-a devenit ucenic: 'Pe parintele Cleopa l-am cunoscut mai inainte de a merge in manastire, dar din momenul intrarii mele in Manastirea Sihastria l-am ales ca duhovnic pe parintele Cleopa, il cunosteam de mai mult timp si am vrut in mod expres sa ma spovedesc la parintele Cleopa. In general, duhovnicul unui frate dintr-o manastire are grija de el tot restul vietii. Toti il respectau pe parintele Cleopa pentru sfatul pe care il dadea, chiar daca nu era duhovnic pentru toti el dadea sfaturi si celorlalti frati si parinti care doreau un sfat si un cuvant de invatatura. Parintele Cleopa stia sa imbine blandetea cu severitatea, invataturile cu povetile, sfaturile.
Parintele Cleopa ne primea intotdeauna cu multa bucurie si n-am incetat sa-l vizitez nici dupa ce am plecat de la Sihastria, iar de cand sunt la Iasi, impreuna cu grup de calugari de la Mitropolie, de la Trei Ierarhi, de la Golia, mergeam din cand in cand la parintele Cleopa, mai ales cand erau zile deosebite, ziua parintelui Cleopa sau alte evenimente, si ne primea cu multa bucurie'.
.

25 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2714

Voteaza:

Sambata, va avea loc comemorarea parintelui Cleopa, la Manastirea Sihastria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE