Seara de imn bizantin in cetatea Iasilor

Pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iasi a avut loc vineri Concertul extraordinar de muzica bizantina, care a incheiat cele cinci zile de Masterclass de Cant bizantin, editia a III-a. Pentru a treia oara, manifestarea s-a bucurat de prezenta arhontelui protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, Lykourgos Angelopoulos, [i a profesorului de muzica bizantina de la Conservatorul de Stat din Atena, Georgios Konstantinou.

Universitatea de Arte 'George Enescu', in colaborare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, a organizat in perioada 5-9 iulie la Iasi Masterclass-ul de Cant bizantin, editia a III-a. Vineri seara, iubitorii muzicii bizantine au participat la un concert sustinut de cursantii celei de-a III-a editii a Masterclass-ului de Cant Bizantin, Corul “Stavropoleos” din Bucuresti, dirijat de arhid. Gabriel Constantin Oprea, Corul “Byzantion” din Iasi dirijat de prep.

univ. Adrian Sarbu, coordonatorul proiectului „Masterclass de Cant bizantin“ si presedintele Asociatiei Culturale „Byzantion“, si o parte din membrii Corului Bizantin Grec, dirijat de prof. Lykourgos Angelopoulos. La finalul manifestarii, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a dat binecuvantare si a sustinut organizarea Masterclass-ului de Cant bizantin, a adresat celor prezenti un cuvant in care a multumit persoanelor care s-au implicat in organizarea si derularea festivalului. “Prin intermediul celor care timp de o saptamana s-au bucurat sa fie impreuna, al Corului «Stavropoleos», al Corului «Byzantion», al oaspetilor veniti din Grecia am primit raspunsuri la intrebarile pe care le avem, multe din ele nerostite. Le multumesc celor de fata pentru ca ne-au oferit o seara de vecernie inchinata aproape in integralitate Maicii Domnului, pentru dragostea pe care o au pentru strana, pentru cant. Cei care au cantat in aceasta seara (n.r. vineri seara) ne-au oferit o seara de imn bizantin de inalta clasa, adus lui Dumnezeu, Maicii Domnului si puterilor ceresti. Intr-o lume framantata, agitata si in continua deruta, stabilitatea unui cant frumos ii da omului speranta. Prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte “George Enescu”, a multumit organizatorilor care “in urma cu trei ani au venit cu timiditate sa propuna organizarea acestui eveniment”, remarcand ca la Iasi “se impune realizarea unui festival de muzica sacra”. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a oferit apoi Diploma de Onoare “Stefan cel Mare si Sfant” prof. Lykourgos Angelopoulos, prof. Georgios Konstantinou, prof. dr. Maria Alexandru de la Universitatea “Aristotelis” din Tesalonic dar si altor persoane care au contribuit la organizarea celei de-a treia editii a Masterclass-ului de Cant bizantin.

“Cinci zile de cursuri intensive”

Masterclass-ul de Cant Bizandin la Iasi este primul eveniment de acest gen din tara. Daca la editia de anul trecut au fost 122 de cursanti, in acest an au participat 160 de persoane, ceea ce demonstreza ravna, interensul si entuziasmul crescand al tinerilor iubitori de muzica. Au participat foarte multi monahi, monahii sau ieromonahi de la manastirile din Moldova, dar si de pe Valea Oltului, din Ardeal. De asemenea, au venit studenti din toata tara. “Au fost cinci zile de cursuri intensive, de la 10:00 pana la 21:00. Oamenii au renuntat de multe ori la masa pentru a sta si a se bucura impreuna cu invitatii, care au realizat atat incursiuni in istoria muzicii bizantine, cat si aspecte practice. S-au facut repetitii atat cu prof. Lykourgos Angelopoulos, cat si cu prof. Georgios Konstantinou”, a spus prep. univ. Adrian Sarbu, cel care a asigurat, alaturi de prof. dr. Maria Alexandru, traducerile din timpul cursurilor.

Cursurile si seminariile au fost sustinute de prof. Lykourgos Angelopoulos, prof. Georgios Konstantinou, prof. dr. Maria Alexandru, pr. conf. dr. Florin Bucescu de la Universitatea de Arte 'George Enescu' din Iași, conf. dr. Nicolae Gheorghița de la Universitatea Naționala de Muzica din București, etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Țaranului Roman din București, prof. dr. Vasile Vasile etc. “Pentru Iasi Masterclass inseamna o intalnire intre doua generatii. Cei mai mici, iubitorii de muzica, au venit sa «fure» meserie de la reprezentantii muzicii grecesti si a celei romanesti. Noi, cei tineri, am profitat de intalnirea celor mai varstnici, care si-au schimbat din experientele vaste pe care le au. Pe langa faptul ca echipa de lucru a castigat din experienta, am ascultat cu atentie si doleantele cursantilor din anii trecuti. Pe baza acestor doleante si tendinte ne-am orientat catre nevoile de cunoastere ale cursantilor pentru anul acesta”, a mai adaugat prep. univ. Adrian Sarbu. (Constantin CIOFU)
 

.

11 Iulie 2010

Vizualizari: 974

Voteaza:

Seara de imn bizantin in cetatea Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE