589 de ani de la trecerea la cele vesnice a Voievodului Mircea cel Batran


Astazi se implinesc 589 de ani de la trecerea ala cele vesnice a Voievodului Mircea cel Batran, Cu acest prilej, la Manastirea Cozia din judetul Valcea a fost savarsita ieri o slujba de pomenire (parastas), care a fost urmata de alocutiuni in care a fost evocata personalitatea domnitorului. Manastirea Cozia, una dintre cele mai importante ctitorii ale Voievodului Mircea cel Batran, a fost zidita intre anii 1386-1388 si 1393.

In biserica manastirii, Mircea cel Batran si-a ales locul de odihna vesnica, precum si loc pentru portretul votiv de "mare voievod si domn" pictat in partea dreapta a naosului. Intr-un document din 20 mai 1388 Voievodul Mircea spune: "De aceia, am binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire in numele sfintei si de viata incepatoarei si nedespartite Troite, dumnezeire nezidita.

la locul numit Nucet pe Olt, adica Cozia."

Cel care l-a sfatuit pe Mircea sa ridice ctitoria de la Cozia pe locul unde se afla astazi, a fost calugarul carturar Nicodim de la Tismana "sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti". Se stie din izvoare certe ca "Nicodim sfintitul" a fost duhovnicul lui Mircea inca din tinerete si ca mai tarziu, cand Mircea a ajuns domn, "il lua adesea pe Nicodim cu dansul". Manastirea Cozia a fost tarnosita de insusi Nicodim al carui chip este zugravit in partea de sud a pronaosului. Ca manastire, Cozia s-a organizat sub directa supraveghere a lui Nicodim de la Tismana. El numeste cel dintai staret cunoscut din documente, Ieromonahul Chir Gavriil, fara indoiala un ucenic al sau. Popa Gavriil, egumenul de la Manastirea din Calimanesti, impreuna cu toata conducerea si cu o parte din calugarii mai varstnici, trece la Cozia inca din primul an.

.

31 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2905

Voteaza:

589 de ani de la trecerea la cele vesnice a Voievodului Mircea cel Batran 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE