68 de ani de la trecerea la cele vesnice a primului Patriarh al Romaniei, Miron Cristea

 

Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea s-a nascut la 20 iulie 1868, in Toplita. A urmat Institutul teologic-pedagogic din Sibiu, apoi a obtinut doctoratul la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta. A inceput sa lucreze ca invatator, apoi ca director la Scoala confesionala romaneasca din Orastie, continuand ca secretar si consilier la Arhiepiscopia Sibiului. La 32 de ani a fost hirotonit diacon necasatorit, iar doi ani mai tarziu s-a calugarit sub numele Miron, la manastirea Hodos Bodrog.

Devine Episcop al Caransebesului in 1909.

Impreuna cu marii barbati ai acelei vremi, s-a aflat printre cei care au pus umarul la formarea Romaniei Mari. La un an de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia a fost ales mitropolit primat al Romaniei intregite, apoi a devenit primul nostru patriarh, la 4 februarie 1925.

Sub conducerera lui s-a facut unificarea bisericeasca din statul roman unitar, s-a votat Statutul de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane din 1925, a reaparut revista "Biserica Ortodoxa Romana". Preafericitul Miron a publicat culegeri de folclor, o lucrare de iconografie, cateva volume de cuvantari si s-a ingrijit de tiparirea Bibliei sinodale din 1936, in traducerea preotilor profesori Gala Galaction, Vasile Radu si a mitropolitului Nicodim. Tot el este initiatorul construirii actualului Palat patriarhal.

Intarirea legaturilor cu alte Biserici crestine a fost una dintre preocuparile de credinta la care a lucrat mai bine de doua decenii. A ctitorit schitul de lemn de la Toplita (Manastirea Balta Calda), unde, dintre izvoarele termale care desfata temeliile manastirii, numai despre unul se spune ca are forta tamaduitoare, cel "al lui Miron". Cand Dumnezeu l-a chemat la El, la 6 martie 1939, avea 71 de ani si era de un an (1938) prim-ministru al Romaniei.

.

06 Martie 2007

Vizualizari: 2428

Voteaza:

68 de ani de la trecerea la cele vesnice a primului Patriarh al Romaniei, Miron Cristea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE