Expozitie cu fotografii ale manastirilor de lemn din Gorj la Padova


Expozitie cu fotografii ale manastirilor de lemn din Gorj la Padova

Cu binecuvantarea IPS dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, joi, 15 ianuarie, ora 18.30, la Centrul Cultural "Via Alsazia" din Padova, Italia a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie cu tema: "Bisericile de lemn din judetul Gorj - tezaur de arhitectura si iconografie romaneasca."

Manifestarea a fost organizata de Mitropolia Olteniei prin intermediul Fundatiei "Cuvantul care zideste", in colaborare cu Asociatia socio - culturala romana "Columna" din Padova. In realizarea acestei expozitii organizatorii s-au bucurat de sprijinul partenerilor din Italia: Primaria din Padova, Liga romanilor din Italia, Consiliul comunal al cartierului 3 si Parohia ortodoxa romana "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Padova, precum si a partenerilor din tara: Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Gorj si SC Multiconstruct din Craiova.



Vernisajul expozitiei a fost deschis prin prezentarea mesajului IPS Parinte Mitropolit dr. Irineu Popa. Inaltpreasfintia Sa a subliniat faptul ca "expozitia are menirea sa transforme un eveniment cultural intr-un ambient profund spiritual care sa ne adune laolalta, romani de acasa cu fratii nostri de peste hotare si confratii nostri italieni, atat de apropiati noua prin origine, limba si cultura". De asemenea, IPS Irineu a evidentiat faptul ca "bisericile de lemn din judetul Gorj au darul de a prezenta ceea ce este valoros, profund si frumos in civilizatia satului romanesc. Ele pun in evidenta o lume a frumosului in care taranul roman descopera bogatiile sale spirituale."

Dupa cum ne-a transmis de la Padova parintele Ion Resceanu, directorul Fundatiei "Cuvantul care zideste", expozitia s-a bucurat de un real interes in randul reprezentantilor comunitatii romane din Padova si va ramane deschisa publicului vizitator pana pe 20 ianuarie.

Amintim ca expozitia face parte din proiectul intitulat "Bisericile de lemn din judetul Gorj - tezaur de arhitectura si iconografie romaneasca", implementat de Mitropolia Olteniei prin Fundatia "Cuvantul care zideste" si are ca scop prezentarea valorilor patrimoniale reprezentate de bisericile de lemn din judetul Gorj, adevarate repere de credinta crestin ortodoxa, de arhitectura si istorie romaneasca. Ea a fost realizata de o echipa formata din Emil Banuti, artist fotograf, membru al Uniunii Artistilor Plastici si parintele Silviu Ciocsan, inspector eparhial, specialist in monumente istorice in cadrul Mitropoliei Olteniei.

.

17 Ianuarie 2009

Vizualizari: 741

Voteaza:

Expozitie cu fotografii ale manastirilor de lemn din Gorj la Padova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE