Expozitie la Muzeul Olteniei - Ceramica olteneasca intre sinteza si devenire


Expozitie la Muzeul Olteniei - "Ceramica olteneasca intre sinteza si devenire"  

 

Ieri, 5 septembrie, a avut loc la Muzeul Olteniei din Craiova, vernisajul expozitiei "Ceramica olteneasca intre sinteza si devenire". Colectia cuprinde cele mai interesante obiecte de ceramica tezaurizate in depozitele muzeului, constituind o invitatie la un alt tip de lectura a satului romanesc incifrat, de-a lungul vremurilor, in vasul de lut ars. Expunerea este orientata spre centre de olarit precum Sisesti, Glogova, Arcani, Stefanesti, Pinoasa, mai putin cunoscute publicului, dar in special expresivele centre precum Horezu, Oboga, Vladesti.

Dupa cum a declarat pentru postul de radio Logos al Mitropoliei Olteniei dl. dr.

Cornel Balosu, sef sectie etnografie a Muzeului Olteniei, in afara de ceramica sunt expuse si doua categorii de piese care au legatura cu vatra: icoana de vatra si pristolnicul, piese specifice Olteniei si unei parti a Munteniei. "Aceste icoane sunt lucrate la vatra, reprezinta daca vreti, relatia vetrei cu divinitatea prin intermediul unui obiect sacru. Si cu ocazia acestei lucrari, ele ocroteau si tot ce era in interior: masa, oamenii ce mancau aici, absolut totul, pentru ca intreg spatiul trebuia protejat prin ceea ce este sfant", a spus dl. Cornel Balosu.

Specialistii apreciaza ca ceramica romaneasca este una dintre cele mai expresive din Europa. Restrangand sfera, putem afirma ca, in contextul national, ceramica olteneasca este una din cele mai variate si spectaculoase olarii autohtone. Publicul se poate convinge vizitand expozitia deschisa, pe toata durata lunii septembrie, la sediul Muzeului Olteniei din Craiova, strada Madona Dudu, nr. 44.

 

.

06 Septembrie 2007

Vizualizari: 1721

Voteaza:

Expozitie la Muzeul Olteniei - Ceramica olteneasca intre sinteza si devenire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE