Ieri a fost intronizat primul Episcop al Episcopiei Slatinei


Ieri a fost intronizat primul Episcop al Episcopiei Slatinei

Cateva mii de credinciosi din municipiul Slatina si imprejurimi, dar si din alte zone ale Olteniei, indeosebi din Craiova, au participat ieri la intronizarea primului Episcop al Slatinei, in persoana PS Sebastian Pascanu. Ceremonia de intronizare a avut loc la biserica "Maica Domnului", in cadrul slujbei Sfintei Liturghii oficiata de catre IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, in fruntea unui sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Din soborul de ierarhi au facut parte: PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei, PS Daniel, Episcopul Daciei Felix cu sediul in Serbia, la Varset, PS Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, PS Vasile Somesanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, PS Gurie Gorjeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, PS Irineu, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, PS Petroniu, Arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei si Episcop ales al Salajului, si PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Ceremonia de intronizare a debutat cu citirea gramatei mitropolitane de catre PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, dupa care IPS Parinte Mitropolit Teofan i-a oferit PS Sebastian insemnele de arhipastor al Episcopiei Slatinei.

In continuare, PS Episcop Ciprian Campineanul a citit mesajul de binecuvantare si de felicitare din partea Parintelui Patriarh Daniel, adresat clerului si credinciosilor noii eparhii.

A urmat discursul de intampinare a noului ierarh, venit din partea reprezentantului clericilor de aici, pr. Dumitru Constantin, paroh la Biserica "Sfantul Ioan Botezatorul" din Slatina, prin care a adresat "in numele preotimii, monahilor si credinciosilor din judetul Olt mesajul de bun-venit". Dupa mesajul de intampinare din partea clerului si credinciosilor noii episcopii, a urmat cuvantul PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, care a pastorit clerul si credinciosii din Slatina pana la infiintarea Episcopiei de Slatina.
Cu prilejul intronizarii ca Episcop al Slatinei, PS Sebastian a fost felicitat de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu-Tariceanu.

In cuvantul sau de investire, PS Sebastian Pascanu a spus ca alegerea si instalarea sa ca Episcop al Slatinei nu a fost o alegere proprie, ci urmeaza vointa Sfantului Sinod si a lui Dumnezeu. El si-a exprimat speranta ca Episcopia Slatinei va avea o buna colaborare cu autoritatile judetului, cu intelectualii locului si cu institutiile statului, ca va reusi sa aduca pe calea cea buna oile ratacite. Episcopul Slatinei i-a indemnat, totodata, pe preoti nu doar sa spuna cuvantul Domnului, ci sa dea si exemple cu propria lor viata in legatura cu urmarea celor sfinte. "Exista o vorba potrivit careia "Ochiul este mai credincios decat urechea". Trebuie sa fim cu totii pastori invatatori nu doar cu predica, ci si cu exemple in viata personala. Sper ca noi, parintii protoierei si preotii sa avem o buna activitate in toata Eparhia, de la orase pana la cele mai indepartate catune ale judetului. Ne vom stradui ca manastirile noastre sa ramana adevarate salase de alinare sufleteasca, izvoare de arta si cultura sfanta", a spus credinciosilor Episcopul Slatinei.

Voievodul martir Constantin Brancoveanu, domnitorul Tarii Romanesti intre 1688 si 1714, ucis impreuna cu cei patru fii ai sai de pagani pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta crestina, este considerat, de ieri, ocrotitorul Episcopiei Slatinei. "Sa nu ne lasam atrasi de stralucirea materiala a Occidentului, care acum cauta sa umple golul lasat de descrestinare, ci sa urmam exemplul marelui domnitor Constantin Brancoveanu care de azi inainte va ramane ocrotitorul Episcopiei Slatinei, care a dat, el si cei patru fii ai sai, un exemplu de credinta pe care trebuie sa-l urmam si noi", a mai spus, in cuvantul sau, PS Sebastian Pascanu.


La final, Inalt Preasfintitul Mitropolit Teofan a marturisit bucuria pe care o simte la acest eveniment, subliniind ca "Oltenia este partea tarii locuita de oamenii cei mai atasati de Biserica Ortodoxa, intelegand prin aceasta vrednicia ierarhilor si a preotilor care au slujit aici".

.

26 Martie 2008

Vizualizari: 909

Voteaza:

Ieri a fost intronizat primul Episcop al Episcopiei Slatinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE