Intelectualii ardeleni doresc o universitate ortodoxa

 

Intelectualii ortodocsi din Transilvania vorbesc tot mai insistent despre posibilitatea infiintarii unei universitati ortodoxe. Primele demersuri in acest sens ar putea fi facute dupa adoptarea legii invatamantului confesional, in toamna acestui an, informeaza AMOS News.

 

Presedintele Societatii Culturale Avram Iancu, consilierul PD Adrian Gurzau, propune doua variante. Una dintre ele se refera la crearea unei Universitati Ortodoxe „Emanoil Gojdu” la Cluj sau la Sibiu, dupa modelul Universitatilor Catolice din Lublin-Polonia si din Leuven-Belgia.

 

Cealalta varianta se refera la dezvoltarea unei linii autonome de studiu in cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Ambele entitati ar trebui sa aiba facultati de teologie, de stiinte sociale si administrative, de muzica si de arta plastica si arhitectura.

 

In oricare dintre variante, bursele studentilor ar urma sa fie acoperite cu ajutorul patrimoniului lasat de avocatul Emanoil Gojdu. Fundatia Emanoil Gojdu din Sibiu a inceput demersurile pentru recuperarea bunurilor lasate mostenire ortodocsilor din Transilvania si din Ungaria de catre marele avocat roman care a murit la sfarsitul secolului XIX la Budapesta. Bunurile lui Emanoil Gojdu au fost confiscate insa de autoritatile comuniste din Ungaria, dupa cel de-al doilea razboi mondial.

.

18 Iulie 2006

Vizualizari: 1980

Voteaza:

Intelectualii ardeleni doresc o universitate ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE