Numele Dumitru - istorie si semnificatie

 

Unul dintre cele mai vechi si frecvente nume romanesti, Dumitru, corespunde grecescului Demetrios. Cu impresionant de multe atestari, dovada a popularitatii sale, Demetrios era raspandit in toata lumea elenica, de la Atena pana in Macedonia si Siria. Chiar din antichitate Demeter era tradus prin "pamantul-mama", interpretare acceptata si astazi de catre specialisti, indiferent de modalitatea prin care se ajunge la aceasta semnificatie.

Nume al mai multor martiri, Demetrius patrunde in onomasticonul crestin si se raspandeste mai ales in rasaritul Europei, unde cultul unui martir grec (Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir) s-a bucurat de mare popularitate. Intrat in onomastica slava (Dimitriji, Dimitru) numele devine foarte popular la rusi, ucrainieni, sarbi, bulgari (acestia din urma il considera pe Dimitri drept sfant national).

Dintr-o perioada destul de veche, prin intermediarul slavon, Demetrios ajunge si la noi, unde numeroasele credinte si obiceiuri populare legate de numele Dumitru, dovedesc vechimea si raspandirea cultului crestin altoit pe un puternic substrat pagan. In cele mai vechi documente romanesti, numele apare in variante precum Dimitru (1387), Dumitru (1429), Dimitrie (1437), variante care se explica prin coexistenta in timp a formei populare romanesti, cu cea savanta latina si cu influenta slava.

Dupa anul 1500 creste frecventa aparitiei in documente a formei Dumitru. Incep sa apara insa si numeroase derivate si hipocoristice ale numelui, formand o numeroasa familie de antroponime (ex.: Mitru, Mitrea Mitu, Mitache, Mitica, Dumitrica, Dumitrache, Diman, Mitita, Mima, Mimi etc). Din secolul trecut au aparut si formele care imita grafia latina a vechiului nume grecesc Demetrios, Demetru, Demetra sau numele de familie Demetriade, Demetrescu, Demetriu.

Cu veche traditie la noi, Dumitru este si astazi unul dintre cele mai folosite prenume (o statistica din zona Valea Sebesului il situa la un moment dat pe locul 7 ca frecventa).

Printre personalitatile ce poarta acest nume ii amintim pe Dimitrie Cantemir, istoricul Dimitrie Onciul, scriitorii Dimitrie Bolintineanu, Dimitrie Anghel, Traian Demetrescu, sculptorul Dimitrie Paciurea, chimistul rus Dimitrii Ivanovici Mendeleev etc.

 

.

27 Octombrie 2006

Vizualizari: 7330

Voteaza:

Numele Dumitru - istorie si semnificatie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE