Pictura din secolul XVII la biserica Manastirii Cerneti


Pictura din secolul XVII la biserica Manastirii Cerneti

 

Lucrarile de prospectare a stratului de fresca din interiorul bisericii fortificate "Sfanta Treime" a Manastirii Cerneti, situata la trei kilometri de municipiul Drobeta-Turnu Severin, au contrazis toate informatiile cunoscute pana acum, referitoare la decoratiunile zidurilor,

Potrivit unor studii efectuate dupa 1970, cand acest monument istoric a fost preluat de Muzeul Regiunii "Portile de Fier" din Drobeta-Turnu Severin, pictura data din anul 1866. Pictorul restaurator Ioan Chiriac a declarat, pentru AGERPRES, ca in timpul efectuarii cercetarilor necesare conservarii si restaurarii respectivei picturi, a avut surpriza sa identifice sub aceasta alte doua straturi.


"Analizandu-le cu atentie, in baza unor insemnari, am ajuns la concluzia ca unul a fost aplicat in anul 1823, iar ultimul in 1672, adica acum 337 ani", a precizat Chiriac.

Descoperirea are o importanta deosebita pentru istoria locurilor din sudul Romaniei, unde doar in cateva zone din Valcea se mai pastreaza o astfel de fresca veche cu elemente bizantine, deformate de factura rustica a mesterului zugrav. Scenele inspirate din Sfanta Scriptura, cu chipurile de sfinti trasate cu negru, iar faldurile reprezentate grafic prin simple linii, aplicate pe pete de culoare, fac trimitere directa spre atelierele de zugravi din Ramnicu Valcea.

De fapt, motivele decorative sunt aproape identice cu cele ale manastirilor Tismana si Cozia.

"Lucrarile de restaurare a picturilor trebuie executate in asemenea maniera incat sa protejam fresca cea mai valoroasa. Am propus ca stratul din 1866, printr-o tehnica speciala, sa fie extras, pus pe un suport nou si expus intr-un muzeu", a afirmat Chiriac.

Manastirea Cerneti a fost construita in anul 1662 de Grigore Ghica voievod. In perioada 1784-1794, a suferit unele transformari. A fost asezamant episcopal, atestat documentar drept asezare monahala de calugari, iar ca ultim monah vietuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul in anul 1837. Intre anii 2002-2006, aici s-au efectuat lucrari de refacere a zidurilor si a acoperisului.

In data de 5 iulie 2005, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei a aprobat reinfiintarea acestui lacas de cult, care functioneaza in cadrul Episcopiei Severinului si Strehaiei.

Sursa: AGERPRES

.

28 Ianuarie 2009

Vizualizari: 1128

Voteaza:

Pictura din secolul XVII la biserica Manastirii Cerneti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE