Sfantul Sfintit Mucenic Foca - Mucenicia, ca bucurie a vesniciei


Sfantul Sfintit Mucenic Foca - Mucenicia, ca bucurie a vesniciei


Mucenicia este distanta parcursa de la acceptarea unei suferinte nemeritate pana la asumarea mortii pentru Hristos cel Rastignit si dincolo de ea. Distanta, in sine, poate fi masurata de om, dincolo de aceasta distanta, Masuratorul este Dumnezeu.

Calendarul este plin de mucenici, unii sfintiti, altii mari, niciunii mici. Ei n-au fugit din fata mortii pentru Hristos, nu s-au ascuns de Crucea Lui; nu au fost duplicitari, nu au motivat ceva; nu s-au ratacit pe multele cai care ar fi putut duce undeva, ci au mers pe unicul drum care ducea la Hristos, drumul credintei.

In ziua de 22 septembrie praznuim doi sfinti mucenici care au avut acelasi nume, Foca, si au trait in aceeasi localitate, Sinope din Pont, primul in timpul imparatului Traian, cel de-al doilea in timpul imparatului Diocletian, deopotriva primind cununa muceniciei pentru Hristos.

Unul a fost facator de minuni, celalalt facator de zarzavaturi si flori, adica gradinar.


Mucenicia Sfantului Foca Gradinarul este de un arhaism care tine de esenta mantuitoare, creativa si aproape bizara a crestinismului.

Auzind dregatorul cetatii Sinope ca Foca Gradinarul se inchina lui Hristos cel Rastignit, a trimis ostasii sa-l ucida. Vazandu-i, din gradina, trecand pe ulita, Foca i-a strigat: Pe cine cautati? Ostasii au raspuns: Cautam pe Foca! Mucenicul, defel cutremurat, intelegand ca i s-a apropiat sfarsitul pamantesc, le-a zis: Veniti la mine si eu va voi spune unde il gasiti, il cunosc foarte bine. I-a primit in casa lui si i-a ospatat din belsug. La masa, dialogul a continuat: Si pentru ce pricina cautati pe omul acela? Ne-a trimis mai marele sa-l ucidem pentru ca este crestin! Rogu-va, stapanii mei, ramaneti pana maine in casa mea, veselindu-va, mancand si band, iar dimineata eu il voi da voua, ca nimeni nu-l cunoaste ca mine, singur il voi aduce si-l voi da in mainile voastre.

In acea noapte, mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus in gradina, a mangaiat pentru ultima data florile si-a sapat apoi mormantul, a impartit haine si mancare saracilor, s-a rugat, iar dimineata cand ostasii l-au intrebat unde este Foca, le-a raspuns: Eu sunt! Cutremurati, acestia, desi nu le venea sa creada, au implinit porunca dregatorului pagan.

Mucenicia Sfantului Foca Gradinarul este vrednica de pomenit. Daca n-o facem, ne scufundam in tristetea si-n amaraciunea singuratatilor; facand-o, ne inaltam intru bucuria vesniciei.

Preot Sever Negrescu

.

22 Septembrie 2008

Vizualizari: 1506

Voteaza:

Sfantul Sfintit Mucenic Foca - Mucenicia, ca bucurie a vesniciei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE