Viata adevarata, simtitoare, nemincinoasa si vie


Viata adevarata, simtitoare, nemincinoasa si vie

Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah

Persecutiile impotriva crestinilor, in primele trei secole, au dus la definirea vietii ecleziale, ca mod clar de existenta propus posteritatii, de catre mucenici.

Avem un Dumnezeu in cer Adevarat, Simtitor, Nemincinos si Viu, Aceluia ne inchinam, - este marturisirea Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, marturisire ce avea sa le aduca martiriul, in anii 303-305, ca cea mai dura confirmare a adevarului mantuirii. Au fost latini de neam si dregatori de cinste in armata imparatului Maximilian. L-au refuzat pe acesta, nevrand sa-l insoteasca in capistea idolilor pentru a le aduce, impreuna, inchinare. Nu s-au dedublat, nu au acceptat o astfel de miscare.

ecumenica. Si au fost niste invingatori, asemenea tuturor martirilor, impotriva celui viclean. Au invins prin moarte, dupa Inviere, cu moartea pre moarte calcand. Diavolul dintru inceput a vrut sa faca din om neom, iar astazi, ca o continuitate a acelei vointe, vrea sa faca din barbat femeie si din femeie barbat. Inversarea rosturilor este culmea amagirilor sau, asa cum spunea bunicul in plina prigoana comunista, nu mai inteleg nimic, s-a intors lumea cu fundul in sus. Sa stai cu fundul la cer este o minciuna existentiala care poate defini extraordinar gradul de dispret fata de viata.

Sfintii Serghie si Vah, mai inainte de a primi cununa muceniciei, nevrand sa lepede dreapta credinta, au fost dezbracati de hainele barbatesti, imbracati in vesminte femeiesti si purtati astfel pe ulitele cetatii, ca semn de batjocura. Printr-o randuiala doar de Dumnezeu stiuta, moastele Sfintilor Serghie si Vah se afla astazi in Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova.

Importanta marturisirii lor consta in faptul ca defineste coordonatele identitatii personale a omului crestin ca viata adevarata, simtitoare, nemincinoasa si vie, dupa chipul si asemanarea credintei acestuia.

Nu este nimic mai luminos si mai tare ca adevarul, - triumfa Sfantul Ioan Gura de Aur, continuand, dupa cum nu este nimic mai slab ca minciuna. Adevarul nu se ascunde, nu se teme, nu aspira la favoarea populara; el este superior tuturor si a toate, este de nebiruit, adapostind sufletele care cauta frumusetea.


Dupa cuvantul Evanghelistului, viata este mai mult decat hrana si trupul decat imbracamintea (Luca 12, 23); de aceea intalnim cate un batran care spune resemnat, dar cu licarire de nadejde in suflet: ce sa fac, mi-am trait traiul, mi-am mancat malaiul. Iata, la Apus, sublima constientizare a Rasaritului, orice ordine, si, ca randuiala si ca succesiune, incepe cu viata adevarata. Doar simtind, iubim viata. Un om nesimtitor nu poate iubi. A duce o viata vie inseamna a respinge orice forma de iluzionism, a refuza masca pe care egoismul ti-o zideste sau altii incearca sa ti-o impuna. Un om viu este un om firesc, adica si un om credincios, deoarece in credinta adevarata nimic nu este nefiresc.


Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah, praznuiti la 7 octombrie, sa ne ajute, prin pilda marturisirii lor, sa ducem o viata adevarata, simtitoare, nemincinoasa si vie.

Preot Sever Negrescu

 

.

07 Octombrie 2008

Vizualizari: 627

Voteaza:

Viata adevarata, simtitoare, nemincinoasa si vie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE