Ierusalim - taramul sfant


Israelul este o destinatie turistica de peste doua mii de ani. In intreaga tara veti descoperi muzee, parcuri nationale, rezervatii naturale si locuri sfinte. Israelul este plin de ruine si orase vechi. Oamenii vin aici pentru a atinge o parte a trecutului. Evenimentele, povestile si legendele despre aceste locuri au ramas intiparite in mintea oamenilor de pretutindeni.

 
Orasul lui David, Silwan (in Biblie - Siloam), este cea mai veche parte a Ierusalimului. David, Solomon si profetii au trecut pe aici. Gradinile din Siloam au inspirat Cantecul Cantecelor. Orasul lui David poate fi vizitat cel mai bine impreuna cu un ghid autorizat. O vizita a Israelului presupune si vizitarea Bisericii Sfantului Mormant, a Cetatii Ierusalimului, Gradinile Suspendate din Haifa, Stalpul biciuirii, Altarul de Piatra al Sfantului Mormant. De Pasti, crestini de toate etniile se aduna la Ierusalim pentru a urma drumul parcurs de Iisus. In duminica Floriilor, multimile se aduna pe Muntele Maslinilor ca sa reediteze intrarea Lui in Ierusalim. Se opresc acolo unde Domnul a plans, prevazand soarta sa si a orasului. Locul este marcat de o biserica in forma de lacrima, numita Dominus Flevit („Domnul a plans”). Tot pe acest munte este Gradina Ghetsimani, in care exista inca o mica livada de maslini, despre care se spune ca ar avea aproape doua mii de ani.

        
Ierusalimul adaposteste patru cartiere importante: Cartierul Evreilor, Cartierul Crestinilor, Cartierul Musulmanilor si cel al Armenilor. Astazi, aceste patru comunitati etnice si religioase promoveaza impreuna culturi diferite cu acelasi patrimoniu. Sunt opt porti care strabat zidurile orasului, iar cel mai important trafic se desfasoara prin Poarta Jaffa. Via Dolorosa este drumul pe care Iisus a mers de la judecata catre rastignire. Aici sunt cele „Noua opriri ale Crucii” care conduc si spre Biserica Sfantului Mormant din Cartierul Crestin, cunoscut ca locul unde a fost ingropat si unde a inviat Hristos – centrul credintei crestine din intreaga lume.

 

Istoria Ierusalimului

 
Ierusalim este un vechi oras din Orientul Mediu, cu importanta mare pentru religii ca iudaismul, crestinismul sau islamismul.

        
In anul 1010 i.Hr., David, al doilea rege al evreilor, a cucerit orasul Salem si si-a stabilit aici capitala. Orasul, care se cheama de atunci Ierusalim, a devenit centrul religios, politic, economic si administrativ al regatului evreiesc. Regele Solomon, fiul lui David, a construit in Ierusalim primul Templu evreiesc si palatul regal.

        
In anul 586 i.Hr., Nabucodonosor, rege al Babilonului, a cucerit capitala evreiasca, a distrus Templul, palatul regal si zidurile de aparare ale orasului. Multi evrei, in special meseriasi si oameni de cultura, au fost deportati la Babilon.

         
In anul 519 i.Hr., cu permisul regelui persan, care stapanea regiunea dupa ce a cazut Babilonul, s-au intors multi evrei din familiile deportate. Evreii au reconstruit zidurile orasului si au construit al doilea Templu evreiesc. Ierusalim si, in special, Templul au redevenit centrul religiei si culturii evreiesti.

        
In prezent, Ierusalimul are o populatie de 700.000 de locuitori. In aglomerarea urbana locuiesc in total 1.088 mii de locuitori. Ierusalimul este un oras eterogen, in care sunt reprezentate grupuri dintr-o vasta diversitate religioasa, nationala si socio-economica. Asa-numita „cetate veche” este impartita de ziduri in patru zone: iudaica, crestina, armeana si musulmana.

 
Cornelia GROFU

.

07 Martie 2006

Vizualizari: 2893

Voteaza:

Ierusalim - taramul sfant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE