240 de crestini romani au suferit moarte martirica in temnitele comuniste din Romania


Comunicat de presa

240 de crestini romani au suferit moarte martirica in temnitele comuniste din Romania

 

Marti, 3 aprilie 2007, la Palatul Patriarhiei, incepand cu orele 12, are loc lansarea cartii "Martiri pentru Hristos din Romania, in perioada regimului comunist", aparuta la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti - 2007.

Vor participa Prea Fericitul Parinte Patriarh TEOCTIST si alti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Ioan Robu al Diecezei Romano-Catolice de Bucuresti, delegati ai Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustana din Romania, precum si ai altor culte crestine din Romania, reprezentanti ai Fundatiei Sf. Gerhard din Germania, istorici, etc. 

Lucrarea cu caracter ecumenic, consacrata crestinilor care si-au dat viata pentru credinta in Hristos in perioada regimului comunist in Romania, este rezultatul cercetarilor intreprinse in intreaga tara, intr-o perioada de patru ani, de catre Bisericile Ortodoxa Romana, Romano-Catolica si Evanghelica din Romania, cu scopul realizarii unui martirologiu crestin al Romaniei. Aceasta a fost realizata cu sprijinul Fundatiei Sf.

Gerhard din Stutgart, Germania, de pe langa Episcopia Romano-Catolica de Rottenburg.

Criteriile hotarate de catre initiatorii proiectului pentru stabilirea statutului de martir au fost urmatoarele:

- moarte violenta (impuscare, spanzurare, inghetare, injunghiere, ingropare de viu, privatiune de hrana si apa., etc.) sau in urma chinurilor suferite in temnita sau intr-o perioada de timp imediat urmatoare detentiei,

- ura persecutorului fata de credinta si Biserica,

- acceptarea constienta a martirului, etc.

 

Lucrarea, aflata la prima editie, include biografiile si imprejurarile martiriului a 240 de crestini, dintre care 207 au fost ortodocsi, 30 romano-catolici si 4 evanghelici. Majoritatea acestora au fost clerici (episcopi si preoti), profesori de teologie, avocati, tarani, comercianti si studenti.

Realizarea acestui volum constituie o contributie romaneasca la un proiect european de identificare a martirilor crestini din secolul al XX-lea (in numeroase tari europene au aparut sau urmeaza sa apara lucrari similare), cu scopul de a sublinia si din aceasta perspectiva, valorile crestine comune ale culturii si civilizatiei europene, ca temelie si liant pentru comunitatea europeana aflata in proces de edificare.

 

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

 

 

.

02 Aprilie 2007

Vizualizari: 2542

Voteaza:

240 de crestini romani au suferit moarte martirica in temnitele comuniste din Romania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE