ACUZE NEDREPTE


ACUZE NEDREPTE

Referitor la actiunile organizate la Bruxelles de episcopul reformat Laszlo Tokes, in zilele de 24-25 iunie a.c., pe tema "Bisericile istorice si valorile crestine in Transilvania si imprejurul acesteia", Patriarhia Romana face urmatoarele precizari:

La intrunirea respectiva, Pr. Patriciu Vlaicu, consilier in cadrul Biroului de reprezentare al Patriarhiei Romane pe langa institutiile europene, a exprimat, mai intai, nedumerirea fata de organizarea, in cadrul Parlamentului European, a unei conferinte pe tema Bisericilor istorice din Transilvania, excluzand tocmai Biserica Ortodoxa Romana, majoritara.

Fata de interventia reprezentantului Bisericii greco-catolice, care a prezentat asa-zisele "abuzuri ale Bisericii Ortodoxe majoritare", savarsite cu sprijinul direct al Statului roman, facem precizarea ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care recunoaste, fara discriminare, aceeasi capacitate juridica si acelasi nivel de finantare, pe criterii de utilitate publica, pentru toate cele 18 culte recunoscute oficial.



Referitor la problema retrocedarilor unor lacasuri de cult, a fost subliniat faptul ca dialogul pe aceasta tema a fost blocat de catre Biserica greco-catolica, prin apelul acesteia la justitie, in paralel cu dialogul dintre cele doua Biserici. Cu toate acestea, exemplele zecilor de biserici retrocedate de catre Biserica Ortodoxa Romana, prin dialog, Bisericii greco-catolice arata ca aceasta era calea pasnica de urmat pentru a avea rezultatele dorite, in situatii concrete.

Patriarhia Romana pune la dispozitia celor interesati date care dovedesc disponibilitatea de care a dat dovada Biserica Ortodoxa Romana pentru o rezolvare a conflictelor prin dialog si solidaritate.

Preocuparea constanta a episcopului Laszlo Tokes si a reprezentantilor Bisericii greco-catolice din Romania de denigrare atat a Bisericii Ortodoxe Romane, cat si a Statului roman in strainatate - acuzand pe nedrept ca acestea, impreuna, actioneaza in dauna minoritatilor religioase si etnice din Romania - nu face decat sa contribuie la degradarea relatiilor dintre culte in Romania.

 

SECTORUL RELATII BISERICESTI SI INTERRELIGIOASE AL PATRIARHIEI ROMANE

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

02 Iulie 2008

Vizualizari: 648

Voteaza:

ACUZE NEDREPTE 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE