Biserica, mai mult suspectata decat ajutata de presa speciala


Biserica, mai mult suspectata decat ajutata de "presa speciala"

In legatura cu articolul intitulat Patriarhia, la un pas de cotatie la bursa, aparut in saptamanalul Reporter Special din 21-28 iulie 2008, fara semnatura (!), Patriarhia Romana face urmatoarele precizari:

Fara a cunoaste modul de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, inclusiv din punct de vedere economic-financiar, dar adept al "surselor de incredere" in ceea ce priveste documentarea, autorul anonim al articolului se lanseaza intr-o serie de speculatii gratuite, care ridica un semn de intrebare asupra onestitatii profesionale a acestei publicatii. In acest sens, fara nicio consideratie fata de dreptul sacru la proprietate, si ingrijorat, probabil, de lucrarea pastoral - misionara si social - educationala din ce in ce mai dinamica a Bisericii Ortodoxe Romane, autorul anonim al articolului ajunge sa ceara imperios, "incetarea cat se poate de repede a caruselului retrocedarilor catre Biserica Ortodoxa Romana".

Este stupefianta o astfel de opinie care dovedeste incapacitatea de a intelege faptul ca retrocedarea bunurilor bisericesti (terenuri, imobile, etc.) are loc conform legislatiei in vigoare si reprezinta un act de dreptate si nu un privilegiu. Aceasta reprezinta doar o reparatie partiala fata de confiscarile abuzive ale proprietatilor bisericesti in urma reformelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza si cele din timpul regimului comunist.

Veniturile Patriarhiei Romane si ale eparhiilor sunt foarte mici in raport cu multitudinea de activitati desfasurate si solicitarile din partea acelor semeni ai nostri care se confrunta cu neajunsuri materiale. De exemplu, cotidianul Ziarul Lumina este sustinut financiar de catre parohii, pe baza de abonamente, pentru ca nu beneficiaza de finantari din surse oculte. In acelasi timp, Televiziunea TRINITAS este sustinuta financiar de catre Patriarhia Romana si parohiile din Arhiepiscopia Bucurestilor deoarece nu este o televiziune comerciala, ci una misionara. Ca atare, ea este permanent in deficit financiar si pentru ca nu primeste subventii de la crestini de alte confesiuni din strainatate, ci se sprijina exclusiv pe contributiile credinciosilor ortodocsi romani, multi dar saraci. In plus, publicitate nu poate accepta fara sa tina seama de principiile moralei crestine.

Pentru a-l ajuta pe Reporterul Special sa inteleaga modalitatile de functionare economico-financiara ale Bisericii Ortodoxe Romane, precizam faptul ca de la parohie si pana la Patriarhie exista organisme deliberative si executive cu atributii precise, inclusiv in ceea ce priveste evidenta donatiilor si controlul gestionarii fondurilor si a administrarii bunurilor.

De aceea, a fost posibil ca, dupa anul 1989, in noul context de libertate care a oferit posibilitatea prezentei mai sustinute a Bisericii Ortodoxe Romane in societate, sa fie realizate o serie de proiecte de investitii si derulate numeroase programe cu scopul implinirii misiunii pastoral-misionare, social-filantropice si cultural-educationale in slujba comunitatilor de credinciosi.

In acest sens, mentionam faptul ca, in cei peste 18 ani, au fost construite sau se afla aproape de finalizare, peste 2000 de noi locasuri de cult; s-au consolidat si restaurat cateva sute de biserici si manastiri, in majoritate aflate in patrimoniul cultural national si chiar UNESCO; au fost construite si organizate peste 450 de asezaminte sociale destinate persoanelor aflate in dificultate sau cu diferite dizabilitati. In acelasi timp, Patriarhia Romana, la nivel central si local, deruleaza anual sute de proiecte si programe social-filantropice si cultural-educationale cu scopul implicarii tot mai active a Bisericii in problemele cu care se confrunta societatea romaneasca. Toate aceste realizari au fost posibile, in mare parte, datorita jertfei materiale a unui impresionant numar de credinciosi jertfelnici si sponsori generosi, dar si increderii pe care preotii au dobandit-o prin gestionarea responsabila si eficienta a fondurilor, acolo unde sunt lucrari evidente.

La sfarsitul fiecarui an, atat la nivelul Patriarhiei Romane, cat si la nivelul fiecarei eparhii este analizata si evaluata intreaga activitate, inclusiv sub aspect economic-financiar, fiind evidentiate atat implinirile, cat si neimplinirile. Toate acestea sunt publicate in cotidianul Ziarul Lumina si in publicatii bisericesti eparhiale.

In ceea ce priveste obiectia jurnalistilor saptamanalului Reporter Special, in legatura cu solicitarea acordarii unui interviu de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, precizam faptul ca, mai ales de cand a fost loctiitor de Mitropolit la Iasi si Craiova, in agenda de lucru a Patriarhului Romaniei, care lucreaza zilnic intre 12 si 16 ore, mai importante sunt problemele vietii bisericesti, decat propria imagine in mass-media. De aceea, Patriarhul Romaniei nu raspunde, in primul an de slujire in cea mai inalta demnitate din Biserica Ortodoxa Romana, la niciuna dintre numeroasele solicitari ale mass-media, nici macar la cele din partea Radio Trinitas, Televiziunea TRINITAS si cotidianul Ziarul Lumina ale Centrului de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane, pentru a da interviuri.

In ceea ce priveste "dialogul cu oamenii", de care este ingrijorat autorul articolului, pe langa mass-media Patriarhiei Romane, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane foloseste ca modalitati de comunicare predica, meditatia, dialogul cu preotii in conferintele preotesti, sedintele de lucru, audientele si intalnirile cu credinciosii la sarbatorile bisericesti.

Cine cere altora transparenta este dator sa ofere transparenta el insusi. Asteptam din partea saptamanalului Reporter Special sa aflam care sunt sursele sale de finantare, fondul de salarii si in ce fel sunt implicati finantatorii acestei publicatii in activitati cu caracter social-filantropic si cultural educational, spre binele societatii.

Prin metoda ascunderii sub protectia anonimatului si tenta de articol scris la comanda, specifice unor vremuri pe care le consideram apuse, saptamanalul Reporter Special, aflat doar in primul an de existenta, ori incearca sa-si faca publicitate cu orice pret, ori slujeste alte scopuri decat acela de a informa corect publicul cititor.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

21 Iulie 2008

Vizualizari: 738

Voteaza:

Biserica, mai mult suspectata decat ajutata de presa speciala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE