Biserica Ortodoxa Romana sfinteste pentru a douazecea oara Sfantul si Marele Mir

 

 

Biserica Ortodoxa Romana sfinteste pentru a douazecea oara Sfantul si Marele Mir

 

Luni, 2 aprilie a.c., la Manastirea Antim din Bucuresti incepe prepararea Sfantului si Marelui Mir. Acesta urmeaza sa fie sfintit de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in cadrul Sfintei Liturghii, oficiata in Joia Mare ( 5 aprilie a.c.

), la biserica "Sf. Spiridon Nou", incepand cu orele 9.30.

 

Sfantul si Marele Mir se prepara dintr- un amestec care cuprinde 40 de ingrediente, obtinut prin fierbere, potrivit unei randuieli speciale, care incepe luni dimineata, in Saptamana Patimilor si se termina miercuri seara. Multimea ingredientelor simbolizeaza diversitatea darurilor Sfantului Duh.

 

 Sfantul si Marele Mir este sfintit de catre Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Autocefale, inconjurat de ierarhii Sfantului Sinod, numai in cadrul Sfintei Liturghii, oficiata in Joia Mare din Saptamana Patimilor. Sfantul si Marele Mir se prepara si se sfinteste atunci cand cantitatea de mir existenta este aproape de epuizare.

 

Sfantul si Marele Mir este folosit la Taina Mirungerii, la sfintirea si resfintirea bisericilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Romane din tara si de peste hotare ca marturie vazuta a unitatii si comuniunii depline a tuturor credinciosilor ortodocsi romani cu Biserica Ortodoxa Romana si Ortodoxia intreaga, precum si la sfintirea antimiselor.

 

Datorita importantei pe care Sfantul si Marele Mir o are in Biserica si in viata credinciosilor, acesta se pastreaza in loc de cinste in Sfantul Altar si se foloseste doar cand este cazul si cu toata evlavia cuvenita.    

 

Cantitatea de Mir ce se prepara este stabilita de Sfantul Sinod in functie de lucrarea pastoral-misionara a Bisericii Ortodoxe Romane.

 

In Biserica Ortodoxa Romana, Sfantul si Marele Mir a fost sfintit pentru prima oara de Sfantul Sinod, in Catedrala Mitropolitana din Bucuresti, la 25 martie 1882, Mitropolit primat fiind Calinic Miclescu. Dupa ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de Patriarhie (1925), Sfantul si Marele Mir s-a sfintit pentru prima data la 1 aprilie 1926 in timpul patriarhului Miron Cristea.

Pana astazi Sfantul si Marele Mir a fost sfintit de 19 ori (1882, 1894, 1906, 1921, 1926, 1934, 1942, 1950, 1955, 1958, 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1996, 2002).

In cei 20 de ani de slujire patriarhala ai Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist,  Sfantul si Marele Mir a fost sfintit de patru ori, ultima data la 2 mai 2002.

 

 

N.B.  Antimisul este confectionat din panza de in sau matase, in forma patrata, fara de care nu se poate oficia Sfanta Liturghie. In biserica, el se pastreaza in Altar, pe Sfanta Masa, sub Sfanta Evanghelie, iar cand Sfanta Liturghie se oficiaza in aer liber, antimisul tine locul Sfintei Mese.

 

 

BIROUL DE PRESA SI COMUNICATII  AL  PATRIARHIEI ROMANE

 

.

29 Martie 2007

Vizualizari: 3460

Voteaza:

Biserica Ortodoxa Romana sfinteste pentru a douazecea oara Sfantul si Marele Mir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE